Ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες εξακολουθεί να δηλώνει η ελληνική Κυβέρνηση, με τον υπουργό Εργασίας Γίωργο Κατρούγκαλο να δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αγροτών για βελτιώσεις στο ασφαλιστικό τους.

Συγκεκριμένα σε πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας περί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για την οποία κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, ο ίδιος υπογράμμισε πως «κάτι αντίστοιχο με την πρόταση που έκανε η κυβέρνηση προς τους εκπροσώπους των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών, μπορεί να κάνει και με τους αγρότες».

Ο κ.Κατρούγκαλος δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αγροτών, προκειμένου να βρεθούν κοινά σημεία συνεννόησης και βελτιώσεις στο ασφαλιστικό τους: “Η κυβέρνηση με την πρότασή της διασφαλίζει ότι όλοι οι αγρότες θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όταν η σημερινή βασική σύνταξη ανέρχεται μόλις στα 158 ευρώ”.
Αξίζει να σημειωθεί πως αναφερόμενος στο ζήτημα της αύξησης της φτώχειας στην Ελλάδα, ο κ.Κατρούγκαλος, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα απόλυτα υπαρκτό πρόβλημα, βλέποντας ως μόνη λύση την ανάπτυξη του πρωτογενούς οικονομικού τομέα της χώρας «σε συνέργεια με τον δευτερογενή, αυτό που ονομάζουμε αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας:

Γιατί να στέλνουμε το λάδι μας χύμα στην Ιταλία και οι αγρότες μας να κερδίζουν κλάσμα αυτών που θα μπορούσαν να έχουν ως εισόδημα; Για τον σκοπό αυτό σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα σχεδόν 20 δισεκατομμύρια των κοινοτικών πόρων της επόμενης περιόδου. Οι αγρότες, όμως, έχουν δικαίωμα και σε ένα καλύτερο ασφαλιστικό. Αυτός είναι ένας από τους σκοπούς της μεταρρύθμισης. Το παλαιό πολιτικό σύστημα δεν αντιμετώπιζε τους αγρότες όπως όλους τους άλλους Ελληνες πολίτες. Για πολύ καιρό δεν είχαν δικαίωμα σε σύνταξη, αλλά μόνον σε μια προνοιακή παροχή. Ακόμη και σήμερα, η σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας είναι πολύ μικρή

Πρωτοβουλία Αγροτών – Όχι σε μυστικές συμφωνίες

Εν τω μεταξύ ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αγροτών διαψεύδει τις προθέσεις της Κυβέρνησης για διάλογο.

Συγκεκριμένα ο ο.Παπακωνταντίνου σε πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθαρίζει πως οι αγρότες δεν κάνουν “μυστικές συμφωνίες”.

Ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό από τις 18 Ιανουαρίου και την επικαιροποιήσαμε πριν 10 ημέρες, δεν κάνουμε μυστικές συμφωνίες. Μπήκαμε στη διεκδίκηση με ουσιαστικές προτάσεις. Το κύριο να παραμείνει ο ΟΓΑ το κύριο ταμείο

Ο ίδιος σχολιάζοντας την κριτική άλλων αγροτών σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τον Υπουργό Εργασίας δήλωσε: “Ό,τι κάναμε ήταν καθαρό και διάφανο και υπό το φως της ημέρας. Δεν είμαστε από αυτούς που φτιάχνουν επιτροπές για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και στα μπλόκα φωνάζουν καμία συνάντηση”.

Σημειώνεται πως η Πρωτοβουλία Αγροτών εξασφάλισε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χωρίς ακόμα να υπάρχουν λεπτομέρειες για την ακριβή ημερομηνία της συνάντησής τους. Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο πως ανακοίνωση της εν λόγω συνάντησης, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις αγροτών από άλλα μπλόκα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου,στις 14.00 πραγματοποιείται και η κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών στα Τέμπτη, ενώ λίγο αργότερα το σημείο θα αποκλειστεί από τις 15.00 ως τις 21.00 . Ακόμα, από στις 11.00 ως τις 14.00, το Κάστρο θα είναι κλειστό, ενώ τα περισσότερα αγροτικά μπλόκα θα προχωρήσουν σε τρίωρους αποκλεισμούς.

Σημειώνεται ότι κλειστά παραμένουν τα μπλόκα των αγροτών στη Νίκαια, στους κόμβους της Εγνατίας Οδού σε Κερδύλια και στη Χρυσούπολη Καβάλας, ενώ κλειστή παραμένει και η Αθηνών Κορίνθου, στο ύψος του Ισθμού.

 

photo:SOOC / Stringer