Ανοιχτό φέρεται να είναι το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης να προτείνει τον Κουτρομάνο για πρόεδρο του ΕΣΡ. Η εν λόγω πληροφορία βασίζεται στο ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τα όσα ακούγονται επισημαίνοντας, πως δεν θα κάνει «ουδέν σχόλιο».

Την πρόταση της ΝΔ για τον Αθανάσιο Κουτρομάνο φαίνεται, πως θα υιοθετεί έτσι ώστε να καμφθεί η αρνητική στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αυτό που αναμένεται είναι η αντίδραση της Νέα Δημοκρατίας που έχει διαμηνύσει ότι «ζητούμενο δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και η πρωθυπουργού για κατάργηση του αριθμού των 4 αδειών και του άρθρου 2α του νόμου Παππά».

Σημειώνεται, πως συνεργάτες του Νίκου Βούτση επισημαίνουν, πως «η σημερινή θα είναι η τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων» και τονίζουν, πως ο ίδιος έπειτα από έξι προσπάθειες δεν θα μπει εκ νέου σ’ αυτή τη διαδικασία.

Τι συμβεί αν δεν επιτευχθεί σύνεση;

Αν δεν γίνει δεκτή και αυτή η πρόταση, οι προσπάθειες θα σταματήσουν και έτσι θα ανάψει το πράσινο φως για να κατατεθεί ο νόμος-γέφυρα από την Κυβέρνηση.

Ποιες είναι οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει η Νέα Δημοκρατία;

  • «Να καταργηθεί η αντιδημοκρατική πρόβλεψη περί 4 μόνο τηλεοπτικών αδειών και να μεταφερθεί ρητά, μόνο στο ΕΣΡ τόσο η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, όσο και οι λοιπές αρμοδιότητες που, με βάση το Σύνταγμα, ανήκουν στο ΕΣΡ.
  • Να υπάρξει δημόσια δέσμευση από πλευράς του Πρωθυπουργού ότι, μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, θα καταργήσει το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει και δεν θα προβεί στο μέλλον στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, καταργώντας και τον διάτρητο και έκθετο στα μάτια της κοινωνίας διαγωνισμό – φάρσα. Επίσης, ότι δεν θα κλείσει κανένα κανάλι και δεν θα οδηγήσει εργαζόμενους στην ανεργία.
  • Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνος, προκειμένου να μην καταστεί ποτέ υποχείριο της εκάστοτε Κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης:

Νέα προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ- Οι προϋποθέσεις της ΝΔ για να συναινέσει

photo:Nick Paleologos / SOOC