Έντονος είναι ο προβληματισμός ο οποίος επικρατεί στο Μαξίμου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά πως θεωρείται πολύ πιθανό η όλη κατάσταση να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο προσφυγικό, όπως επίσης και στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία η σύσκεψη:

Με κύριο θέμα την απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα μια μαραθώνια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό  στο Μαξίμου.

Ποιοι συμμετείχαν στην σύσκεψη;

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Να τονισθεί πως το παρών θα έδινε και ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος, δεν μπορούσε καθώς απουσίαζε στις Βρυξέλλες γιατί συμμετείχε στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ.

Ποιος ο μεγαλύτερος φόβος της Κυβέρνησης;

Πιθανή θεωρούν στο Μαξίμου την αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι με τον Γιάννη Μουζάλα να εκφράζει τους φόβους του.

Τι ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής;

«Η κατάσταση έχει διαφοροποιήσεις. Τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις στο προσφυγικό. Θα πρέπει ενωμένα η Βουλή, με υποχωρήσεις της συμπολίτευσης με υποχωρήσεις της αντιπολίτευσης να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, γιατί το πρόβλημα μπορεί να δυσκολέψει. Δεν το λέω για να σπείρω πανικό. Δουλειά της Βουλής είναι να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Όσο πιο χαμηλούς τόνους έχουμε, τόσο πιο καλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Τι συμβαίνει με τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας;

Προβληματισμός σημειώνεται και σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία αναφορικά με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών αλλά και με τις συζητήσεις επαναφορά της θανατικής ποινής.