Δεκτό έγινε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης το αίτημα των συνηγόρων των συλληφθέντων Τούρκων στρατιωτικών. Έτσι, οι οκτώ άνδρες θα βρεθούν στο αυτόφωρο σε τρεις ημέρες.

Να τονισθεί, πως οι οκτώ συλληφθέντες αιτήθηκαν τριήμερης αναβολής, με το αιτιολογικό της καλύτερης προετοιμασίας της κατάθεσής τους. Το αυτόφωρο, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, στις 12 μετά το μεσημέρι.

Οι κρατούμενοι αναμένεται να οδηγηθούν στην υπηρεσία ασύλου για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί τους αιτήματός τους, καθώς το Σάββατο υπέβαλλαν ηλεκτρονικά αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Τι θα γίνει αν η υπηρεσία απορρίψει το αίτημα τους;

Σ΄αυτή την περίπτωση θα προσφύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή με έδρα την Αθήνα και εάν δεχθούν και δεύτερη απόρριψη θα απευθυνθούν στα διοικητικά δικαστήρια.

Οι συλληφθέντες, που προσγειώθηκαν λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Φερών.

Τι ισχύει σύμφωνα με τη νομοθεσία;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο χρόνος εξέτασης του ασύλου είναι 90 μέρες. Ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης εκτιμάται ότι η διαδικασία δεν θα πάρει πάνω από 8-9 μέρες.

Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν:

Την Κυριακή, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο στον πιλότο του ελικοπτέρου.

photo:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗ