Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, κάτω από τα δεδομένα που θέτει η Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «αρκεί οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει να ικανοποιηθούν, δηλαδή η Τουρκία να δεχθεί τον τερματισμό των εγγυήσεων, τον τερματισμό των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τα στρατεύματα να αποχωρήσουν για να μπορέσουμε σαν ανεξάρτητο κράτος να συμβιώσουμε ειρηνικά και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές πραγματικά ειρηνικής συμβίωσης».

Ο κ. Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι «στην Ελβετία δεν έγινε κατορθωτό να πετύχουμε αυτό που επιδιώκαμε: να απαλλαγούμε από την Τουρκία είτε μέσω εγγυήσεων είτε παρεμβατικών δικαιωμάτων είτε μονίμου στρατιωτικής βάσεως, όπως αξίωσε».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας ήταν εκείνη που οδήγησε τις διαπραγματεύσεις στο αδιέξοδο, ενώ δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Τέλος, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι «η οποιαδήποτε δική του θέση ήταν πάντα πως αν είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, προκειμένου να συμβιώσουμε ειρηνικά, θα έπρεπε οριστικά να απαλλαγούμε από την παρουσία της κατοχικής Τουρκίας, (να απαλλαγούμε) από τις εγγυήσεις, από τα παρεμβατικά δικαιώματα, από τα στρατεύματα κατοχής, που θα μετονομάζονταν σε δύναμη τάχα φιλίας για να μας προστατεύσει από το εξωτερικό».