Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη της Γενεύης είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ταυτόχρονα, αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό .

Σχετικά με τη διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία ο Αναστασιάδης, δήλωσε πως είναι η ώρα της Τουρκίας.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα και πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και στρατευμάτων, αλλά και τα θέματα εδαφικών αναπροσαρμογών, όλα επηρεάζονται από τις αποφάσεις της Τουρκίας.

Η Κύπρος δεν χρειάζεται εγγυήσεις, ιδίως από μία χώρα η οποία από το 1974 μολύνει και κατέχει έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στη διάσκεψη της Ελβετίας, ο Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτές οφείλουν να είναι δομημένες στο διεθνές δίκαιο.

Θέλω να καθησυχάσω τον λαό ότι γνωρίζω τις γραμμές και τα περιθώρια, όπως επίσης γνωρίζω και την ανάγκη διασφάλισης υλοποίησης όσων θα συμφωνηθούν.

Σε ερώτηση εάν στη διάσκεψη θα συζητηθούν και τα υπόλοιπα θέματα, ο πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Σχολίασε μάλιστα τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι η ελληνοκυπριακή θέση για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν μπορεί η τουρκοκυπριακή πλευρά να θέτει όρους και προϋποθέσεις, σε αυτή την κρίσιμη φάση των εξελίξεων πριν από τη διάσκεψη.

Συνάντηση Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς

Παράλληλα, ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Διάβασε επίσης:

Eide: Η Γενεύη είναι το «τέλος του παιχνιδιού» για το Κυπριακό