Ότι η Τουρκία διέκοψε σκοπίμως τις συνομιλίες για το Κυπριακό δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Σχετικά με του σκοπούς της Κυπριακής πλευράς για την αποχώρηση του Mustafa Akıncı από τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού μίλησε ο Νίκος Αναστασιάδης σε  συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» τονίζοντας πως η Άγκυρα με τον  Akıncı δεν μπορούν να αξιώνουν την εξίσωση της πλειοψηφούσας κοινότητας με την μειοψηφούσα.

Δεν δικαιολογούνται να εμμένουν ότι η μειοψηφία θα έχει τον κύριο λόγο και η πλειοψηφία απλώς να υπακούει. είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο και πρέπει να το κατανοήσουν

Σχετικά με την εκ περιτροπής προεδρία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως βρίσκεται εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή και εξήγησε πως «για να μπορείς να δεχθείς συζήτηση θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι οι παραχωρήσεις που η άλλη πλευρά θα κάνει, ώστε η εκ περιτροπής να μην θεωρείται ποτέ ότι θα δημιουργήσει καταστάσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του κράτους».

Όπως έχει ξαναδηλώσει ο  Πρόεδρος της Κύπρου, μετά το Τουρκικό δημοψήφισμα υπάρχει ελπίδα η τουρκική πλευρά να αλλάξει τη στάση της. Σχετικά με τι δηλώσεις του πως αναμένει αλλαγή στην στάση του Erdogan έπειτα από το δημοψήφισμα ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Δεν διαφοροποιώ τη θέση μου. Απλά εκφράζω την ελπίδα. Αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα στην επανάληψη των συνομιλιών».

Θα κάνει βήματα σε σχέση με τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, τόσο στο θέμα των εγγυήσεων όσο στο θέμα του εδαφικού, ενθαρρύνοντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη