Έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εφόσον αληθεύουν τα λεγόμενα του Espen Barth Eide, ότι η Τουρκία αποδέχτηκε από την πρώτη μέρα τη λήξη των εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος και πως εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι ο αριθμός των στρατευμάτων και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης» ανέφερε ότι η Τουρκία αξιώνει στρατιωτική βάση και μόνιμη παρουσία μεραρχίας 1.800-2.000 στρατιωτών. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για την άλλη.

Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο αποστολής επιστολής για το θέμα στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μελετά ο κ. Αναστασιάδης, ενώ αρνείται τις κατηγορίες ότι έδωσε τα πάντα, δηλώνοντας ότι δεν έγιναν απαράδεκτες υποχωρήσεις.

Ο ίδιος υπογραμμίζει την ενδεχόμενη επιστροφή των Μαρωνιτών και το άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους, ενώ τονίζει ότι δεν είναι δυνατό να χαθεί τόσο εύκολα το Βαρώσι ή άλλες περιοχές.

Ερωτηθείς εάν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα αποφασίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου -αρχές Οκτωβρίου.