Δεν είναι εφικτό να γίνει δημοψήφισμα για το Κυπριακό τον Μάρτιο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Ρεπόρτερ», ο κύπριος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι δεν βλέπει να μπορεί να γίνει τον Μάρτιο δημοψήφισμα, εκτός, όπως είπε, «εάν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα». Τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές στα ακανθώδη θέματα και ότι δεν είναι ο χρόνος που μετρά, αλλά η ουσία.

Ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι τα πιο δύσκολα θέματα στις διαπραγματεύσεις είναι το περιουσιακό, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις και τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των στρατευμάτων. Έκανε λόγο, στη συνέχεια, στο θέμα των βασικών ελευθεριών και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, για το θέμα των εγγυήσεων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν της χρειάζεται. Μία έντονη παρουσία στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να παρακολουθεί την υλοποίηση της λύσης και να αναλάβει την αστυνόμευση για μία περίοδο κάποιων χρόνων.

Αναφερόμενος στο κατά πόσον αποκλείεται ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που μπορεί να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις.

Menelaos Myrillas / SOOC