Σάλο έχει προκαλέσει η έκθεση-καταπέλτης Τσίλκοτ, η οποία δείχνει ότι η Βρετανία δεν εξάντλησε όλες τις ειρηνικές λύσεις πριν την εισβολή στο Ιράκ και φέρνει στο επίκεντρο τις ενέργειες του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.  Την ίδια στιγμή δικαιωμένος για τη στάση που είχε τηρήσει το 2003 εμφανίστηκε ο νυν ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά δε μετανιώνει ο Μπλέρ είπε στη μαραθώνια Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Μετά από 7 χρόνια αναμονής το πολυαναμενόμενο πόρισμα υπογραμμίζει πως η ανάληψη στρατιωτική δράσης «δεν ήταν η έσχατη λύση», σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπεύθυνου της έρευνας, σερ Τζον Τσίλκοτ, προσθέτοντας μάλιστα ότι η νομική βάση πάνω στην οποία το Λονδίνο αποφάσισε να εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ δεν ήταν ούτε κατά διάνοια ικανοποιητική.

Οι πληροφορίες πάνω στις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή του 2003 ήταν προβληματικές, οι βρετανικές προετοιμασίες που έγιναν για τον πόλεμο ήταν τελείως ανεπαρκείς

Στο σημείωμα ο σερ Τζον υπογραμμίζει ακόμα ότι η Μεγάλη Βρετανίαυπερέβαλε για το μέγεθος της απειλής που συνιστούσε το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν, και έκανε μάλιστα λόγο για υπονόμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά δε μετανιώνει ο Μπλέρ

Για την απόφαση να γίνει η εισβολή στο Ιρακ μετά την δημοσίευση του πορίσματος της λίστας Τσίλκοτ μίλησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τόνι Μπλέρ και ανέλαβε την ευθύνη για την απόφαση συμμετοχής της Μεγάλης Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ ζητώντας από τους πολίτες «με ταπεινότητα» να αποδεχθούν «γιατί έκανε, ότι έκανε».

Πήρα την απόφαση αυτή πιστεύοντας πως είναι το σωστό και επειδή πίστευα πως το κόστος της αδράνειας θα ήταν μεγαλύτερο

 

Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα υποστήριξε πως η εισβολή στο Ιράκ ήταν απόφαση των Αμερικανών και πως έτσι όπως του παρουσίασε την κατάσταση ο Τζ. Μπους «δε γινόταν αλλιώς».

Μάλιστα κατά την διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξςη Τύπου ο Μπλέρ εξέφρασε την πεποίθησή του πως «αν πάρουμε τα σωστά μαθήματα, η επόμενη γενιά θα δει διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Μπλερ σε Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ

Η έκθεση 2,6 εκατομμυρίων λέξεων βασίζεται μεταξύ άλλων και στις καταθέσεις 120 μαρτύρων, ανάμεσά τους ο Τόνι Μπλερ, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1997 έως το 2007, αλλά και ο διάδοχός του Γκόρντον Μπράουν.

Η σύνταξη της έκθεσης ζητήθηκε το 2009 και επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους. Όμως, οι συνεχείς αναβολές οδήγησαν τις οικογένειες των Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ να απευθύνουν τελεσίγραφο προς τις αρχές με απειλή για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Η απάντηση του Κάμερον

Μπορείνα έχει ανακοινώσει την παραίτηση του αλλά ο πρωθυπουργός Κάμερον πήρε θέση στις πρόσφατες αποκαλύψεις υποστηρίζοντας πως η σύμπραξη με τις ΗΠΑ ειναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και πως οι αστοχίες στον σχεδιασμό της εισβολής στο Ιράκ δεν επαναλήφθηκαν στο Αφγανιστάν.

Ο Κάμερον ισχυρίστηκε επίσης πως, ενώ η εισβολή στο Ιράκ δημιούργησε χώρο για την Αλ-Κάιντα, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς πως ο βίαιος ισλαμιστικός εξτρεμισμός άρχισε πολύ πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία είχα υποστηρίξει τότε και εφάρμοσα όταν έγινα πρωθυπουργός, ήταν να εξασφαλισθεί ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την Αλ-Κάιντα, και είχαμε επιτυχία σ’ αυτή την επιδίωξή μας

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος ο νυν ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Σίλκοτ. εμφανίστηκε δικαιωμένος για τη στάση που είχε τηρήσει το 2003, όταν είχε αντιταχθεί στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης υπό τον Τόνι Μπλερ να συμμετάσχει στην εισβολή του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Κόρμπιν είπε ότι «ο πόλεμος δεν ήταν επ’ ουδενί, όπως λέει ο σερ Τζον Σίλκοτ, η ύστατη λύση», και πρόσθεσε ότι «ειλικρινά ήταν μια πράξη στρατιωτικής επίθεσης που εξαπολύθηκε με ψεύτικο πρόσχημα, όπως δέχεται η έρευνα, και από καιρό θεωρούνταν παράνομη από συντριπτικά μεγάλο μέρος των νομικών διεθνώς».

179 βρετανοί ένστολοι, ανάμεσά τους και 6 γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία στο Ιράκ, ανάμεσα στο 2003 και το 2009.

Το πόρισμα ήρθε στην επιφάνειεα της δημοσιότητας μετά από 7 χρόνια όπου οι ερευνητές μελέτησαν 150.000 κυβερνητικά έγγραφα, πήραν συνεντεύξεις από περίπου 150 ανθρώπους και διεκδικήσαν πρόσβαση σε απόρρητα αρχεία. Συνολικά η έκθεση του σερ Τζον αριθμεί 12 τόμους και 2,6 εκατομμύρια λέξεις, ενώ η όλη διαδικασία κόστισε 10 εκατομμύρια λίρες.

Πλέον οι 179 οικογένειες των Βρετανών στρατιωτών έχουν εκφράσει την πρόθεση να κινηθούν νομικά εναντίον του κ. Μπλερ ενώ ορισμένοι ζητούν να δικαστεί ο κ. Μπλερ ως εγκληματίας πολέμου στη Χάγη.

Στα πλαίσια της έρευνας εξετάστηκαν τα μηνύματα και οι διάλογοι μεταξύ του τότε Βρετανού Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες λήφθηκε η απόφαση συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο, χωρίς τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.