Σημαντικές ανακοινώσεις θα κάνει σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απ’ το βήμα της Ευρωβουλής.

Ο κ. Γιούνκερ να σταθεί στην τόνωση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Σύμφωνα με την DW, «ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τις τελευταίες μέρες με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών του».

Διπλασιασμός πόρων του πακέτου Γιούνκερ

Ο επικεφαλής της Κομισιόν φέρεται πως ετοιμάζεται να ανακοινώσει την πρότασή του για επέκταση του πακέτου Γιούνκερ για τρία ακόμα χρόνια με διπλασιασμό των πόρων.

Θυμίζουμε ότι το πακέτο Γιούνκερ μέχρι στιγμής είναι αναφορικά με το διάστημα 2015-2017 και ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 315 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται απ’ τις αγορές. Παράλληλα, χρηματοδοτεί με χαμηλότοκα δάνεια επενδυτικά σχέδια σε πολλούς τομείς.

Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να προχωρήσει σε εισήγηση για μερική τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Το εν λόγω σύμφωνο επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της Ευρωζώνης ελέγχοντας ασφυκτικά το δημόσιο έλλειμμα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να προτείνει να μην περιλαμβάνονται στο έλλειμμα δαπάνες για την παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξουν πόροι που θα προωθήσουν την ανάπτυξη.