Για όλα τα φλέγοντα ζητήματα σχετικά με το προσφυγικό μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι ελληνικές προσπάθειες για το προσφυγικό αναγνωρίζονται απ’ τις χώρες της Ε.Ε., κάτι το οποίο διαπίστωσε απ’ το ταξίδι του στο Βερολίνο και τις συναντήσεις που είχε εκεί.

«Οι Γερμανοί συμφωνούν πως πρέπει οι λύσεις να είναι ευρωπαϊκές» είπε ο Γιάννης Μουζάλας και σχολιάζοντας την κριτική για καθυστέρηση στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου είπε πως όλοι οι κανόνες θα συνεχίσουν να τηρούνται.

Ο κ. Μουζάλας είπε πως η βοήθεια της Γερμανίας στο προσφυγικό ήταν πολύ σημαντική, σε πρακτικό και πολιτικό επίπεδο.

«Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και τα περιθώρια καλύτερης εφαρμογής της, οι προοπτικές της προεδρίας της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η ανάγκη να προχωρήσει η μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση. Με τον κ. Ντε Μεζιέρ είπαμε ότι η λύση πρέπει να παραμείνει ευρωπαϊκή και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν κράτη-μέλη με συμπεριφορά α λα καρτ, λαμβάνοντας βεβαίως υπ’ όψιν τις ιδιομορφίες κάθε χώρας», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Για την αναστολή επανπροώθησης προσφύγων της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Σε μια χώρα όπου η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στην μετεγκατάσταση και η οποία αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω του κλεισίματος των συνόρων που έγινε παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια κρίση που κατάφερε να την σταματήσει μόλις πριν ξεκινήσει, έχοντας 60.000 ανθρώπους στην ενδοχώρα και 8.000 ανθρώπους στα νησιά, που αντιστοιχούν σε 500.000 ανθρώπους στην Γερμανία, θα ήταν λάθος να μιλάει κανείς για επιστροφές Δουβλίνου, με την έννοια ότι πολύ απλά η χώρα δεν θα το αντέξει

Δουλεύει η συμφωνία με την Τουρκία;

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Τουρκία καλή και είπε πως σίγουρα είναι αποτέλεσμα της βοήθειας της Τουρκίας το γεγονός ότι απ’ τις 3.000-4.000 αφίξεις καθημερινά πλέον γίνονται 60.

Για τη συμβολή του ΝΑΤΟ, τονίζει πως περίμενε περισσότερα. «Αυτό που σταμάτησε τις ροές δεν ήταν καν το παράνομο – παρά τις αποφάσεις της Ε.Ε. – κλείσιμο της βαλκανικής οδού, αλλά η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Αυτές τις 100 μέρες από την υπογραφή της συμφωνίας, αν δεν υπήρχε η συμφωνία, στην Ελλάδα θα βρίσκονταν άλλοι 200.000 – 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες».

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC