Στην ελληνική οικονομία αναφέρεται στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ επισημαίνοντας πως αν και ανέκαμψε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 αυτό το οποίο χρειάζεται για να βοηθηθεί είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης χαρακτηρίζει αναγκαία την πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα εξηγεί:

«Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ανάπτυξη προβλέπεται να ενισχυθεί το 2017 και το 2018, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, η ολοκλήρωση μίας αξιολόγησης των πιστωτών αυξάνει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον σταθεροποιείται».

Επίσης, στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών – μελών του υπογραμμίζεται:

Το τεράστιο δημόσιο χρέος μειώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μία κατάσταση που απαιτεί πρόσθετη ελάφρυνσή του για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και η ανάκαμψή της

«Ακόμη και αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του 2015 με τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το δημόσιο χρέος ξεκάθαρα βιώσιμο», σημειώνει η έκθεση η οποία προβλέπει πως η χώρα μας θα επιτύχει φέτος υψηλότερο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 0,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος με βάση το πρόγραμμα.

Για τις μεταρρυθμίσεις:

«Η εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του ρυθμιστικού βάρους και τη χαλάρωση των ρυθμίσεων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη» τονίζει.

Για τα «κόκκινα» δάνεια:

Ο ΟΟΣΑ κάνει ειδική αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια για τα οποία και σημειώνει, πως «περιορίζουν τις πιστώσεις και τις επενδύσεις και συνιστά την εφαρμογή νομοθετημένων κινήτρων και στόχων για τις επιδόσεις των τραπεζών, για να παρακολουθείται η πρόοδος που κάνουν για την αντιμετώπισή τους».

Για την ανάπτυξη και την ανεργία:

Η έκθεση βέβαια, προβλέπει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2016, ενώ για το 2017 και το 2018 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 1,3% και 1,9% αντίστοιχα. Ενώ για την ανεργία εξηγεί:

«Η απασχόληση θα αυξηθεί, αλλά το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει υψηλό, ιδιαίτερα για τους νέους. Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 23,5% φέτος από 24,9% πέρυσι και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 23,1% το 2017 και το 22,7% το 2018. Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,1% φέτος από -1,1% πέρυσι και να αυξηθεί περαιτέρω στο 1,1% το 2017 και το 1,4% το 2018, λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των μισθών».

photo:Menelaos Myrillas / SOOC