Έχεις τον Μορφέα κολλητό σου; Το μαξιλάρι έχει γίνει προέκταση του κεφαλιού σου; Προτιμάς να «λιώσεις» με τις ώρες στον ύπνο παρά να βγεις για ένα ποτό με τους φίλους σου; Είσαι και εσύ υπναράς και δε ντρέπεσαι να το πεις; Τότε θα πρέπει να μάθεις, πως ο υπερβολικός ύπνος δεν κάνει πάντα καλό. Μάλιστα, οι ατελείωτες ώρες παρέας με τον… Μορφέα, αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες να πάθεις εγκεφαλικό!

Αν ο μέσος όρος ύπνου σου είναι κοντά στις 8 ώρες, τότε χαλάρωσε, δε χρειάζεται να ανησυχείς. Αν, ωστόσο, «χτυπάς» 10ωρα στο κρεβάτι βλέποντας όνειρα για το μέλλον σου, τότε θα πρέπει να αλλάξεις λίγο το πρόγραμμα ύπνου σου. Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, που διενήργησε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, οι άνθρωποι που συστηματικά κοιμούνται περισσότερο από 8 ώρες κάθε βράδυ, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου!

Η πρωτοποριακή μελέτη, έρχεται κόντρα στις υπόλοιπες που κάνουν λόγο για τις επιπτώσεις έλλειψης ύπνου, μελετώντας τους κινδύνους που προκαλεί το να κοιμάσαι πολλές ώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Γιούε Λενγκ, μελέτησαν περίπου 9700 άτομα με μέρο όρο ηλικίας 62 ετών, που δεν είχαν πάθει ποτέ εγκεφαλικό. Καταγράφοντας τις συνήθειες ύπνου των συμμετεχόντων στη διάρκεια της έρευνας, που κράτησε περίπου 10 χρόνια, 346 άτομα από τους εθελοντές έπαθαν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, είτε ελαφρύ, είτε βαρύ.

Οι 7 στους 10 ανθρώπους κοιμόντουσαν σε λογικά επίπεδα, από 6 έως 8 ώρες, οι 2 στους 10 λιγότερο από 6 και ένας μόλις παραπάνω από 8 ώρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν πως όσοι κοιμόντουσαν πάνω από 8 ώρες, είχαν κατά μέσο όρο 46% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό(!) σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Η πιο επικίνδυνη, ωστόσο, κατηγορία αφορά, όσους με το πέρασμα του χρόνου άλλαξαν συνήθειες και ενώ αρχικά κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες, στη συνέχεια «έλιωναν» στον ύπνο περισσότερες από οκτώ ώρες. Αυτοί, εμφάνιζαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο, σε σχέση με τους ανθρώπους που συνήθως κοιμούνταν έξι έως οκτώ ώρες.

Ο απόλυτος κίνδυνος εγκεφαλικού εκτιμήθηκε σε 5,3% για όσους κοιμούνται πάνω από οκτώ ώρες, 4,1% για όσους κοιμούνται κάτω από έξι ώρες και 3,1% για όσους κοιμούνται έξι έως οκτώ ώρες.

Τέλος, η συγκεκριμένη έρευνα, αποδεικνύει ακόμη, σύμφωνα με την Λένγκ, πως η σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και στον κίνδυνο εγκεφαλικού είναι ανεξάρτητη από τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Παράγοντες, όπως η υψηλή χοληστερίνη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το βάρος και η σωματική δραστηριότητα δεν φαίνεται να αλλάζουν τη σχέση ανάμεσα στον πολύ ύπνο και στον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.