Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα συμφέροντα και να μην διστάσει σε οποιονδήποτε, όσο ψηλά και να είναι, όσο ισχυρές διασυνδέσεις και να έχει, σημείωσε, μιλώντας στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης έκανε αναφορά για μία ακόμα φορά στους σχολιασμούς περί φοροκαταιγίδας:

«Ούτε λιμούς, ούτε καταποντισμούς, ούτε καταστροφές, θα έχουμε στα θέματα φορολογίας. Έχουμε τις ίδιες φορολογίες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπάρχει τίποτα καινούριο, όλα τα άλλα είναι η γνωστή προπαγάνδα. Δηλαδή μπροστά μας έχουμε τον ΕΝΦΙΑ, τις υπόλοιπες δόσεις φορολογίας εισοδηματος και τα τέλη κυκλοφορίας. Για τα εισοδήματα του 2015 δεν θα έχουμε σημαντικές αλλαγές σε σχέση με του 2014. Δεν προλαβαίνουμε να έχουμε όλες εκείνες τις αλλαγές που προγραμματίζουμε και είναι στο ιδεολογικό μας DNA. Θα είναι πολύ δίκαιο και αναλογικό το νέο σύστημα. Θα ακούσετε στις προγραμματικές δηλώσεις»

Απαντώντας για το αν θα αυξηθεί το επιτόκιο στις 100 δόσεις,ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε:

Υπάρχει πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση για τις 100 δόσεις. Στο νόμο 4336 προβλέπεται αύξηση του επιτοκίου σε κάποιες ρυθμίσεις και μείωση σε άλλες. Όλα τα επιτόκια των ρυθμίσεων που ήταν 3, 5 και 8%, πάνε στο 5%. Για τις 100 δόσεις, θα δούμε την περιουσιακή κατάσταση των πολιτών, αν έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να πληρώσουν σε λιγότερες δόσεις και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις εκεί.

Ως προς τη φοροδιαφυγή ο Τ. Αλεξιάδης απάντησε “Η κυβέρνηση έχει τη πολιτική βούληση και το στόχο να συγκρουστεί με μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, με μεγάλα συμφέροντα και να αυξήσει τη φορολογία σε τομείς που δεν συζητούν τα ΜΜΕ. Για παράδειγμα συγκεκριμένη διάταξη στον ν. 4336, η αύξηση φορολογίας στα πλοία και η συνέχιση του φόρου εθελοντικής εισφοράς των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Επίσης αύξηση φόρου στα φρουτάκια. Και μια σειρά άλλα μέτρα που μεταφέρουν το φορολογικό βάρος από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα στα μεγάλα και πολύ μεγάλα, καθώς και συγκεκριμένες δράσεις στα θέματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, που θα φέρουν έσοδα και που θα αποκαταστήσουν και το αίσθημα της δικαιοσύνης που νιώθει ο πολίτης.

Δεν υπάρχει περίπτωση να διστάσουμε σε οποιονδήποτε, όσο ψηλά και να είναι όσο ισχυρές διασυνδέσεις και να έχει κάποιος. Δεν υπάρχει περίπτωση όσοι έκλεβαν το δημόσιο, να χαριστούμε ούτε ένα πόντο”, τόνισε.

Επίσης, για το ζήτημα της καθυστέρησης πληρωμής από μικροοφειλέτες, αν χάνουν τη ρύθμιση, είπε πως «δυστυχώς όσοι δεν είναι συνεπείς και σε άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, τη χάνουν τη ρύθμιση, όμως είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε»

Για το ζήτημα της παράτασης παραγραφής υποθέσεων, όπως η λίστα Λαγκάρντ, τόνισε ότι «υπάρχει η δυνατότητα και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το νομικό μας πλαίσιο.»