Ο Αλέξανδρος Μαραγκός μπορεί να μην δηλώνει αποκλειστικά φωτογράφος, αλλά το σίγουρο είναι ότι όσο καλά σκηνοθετεί άλλο τόσο καλά φωτογραφίζει. Γι΄αυτό και η NASA απένειμε στις 8 Ιουνίου στη φωτογραφία του τον τίτλο “Φωτογραφία της Ημέρας”. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την φωτογραφία που αποτυπώνει το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο με το γαλαξία.
- Πες μας λίγα λόγια για την φωτογραφία σου που έγινε και φωτογραφία ημέρας της NASA.
- Είχα πάει κάποια στιγμή στο Σούνιο να φωτογραφίσω το μέρος αλλά έτυχε να είναι νύχτα με φεγγάρι και με το φεγγάρι στον ουρανό ο γαλαξίας μας δεν φαίνεται. Έτσι επέλεξα να πάω ένα βράδυ χωρίς φεγγάρι και ο Γαλαξίας βγήκε πεντακάθαρα. Είναι κάτι το οποίο φαίνεται και με γυμνό μάτι.
- Γιατί διάλεξες τη συγκεκριμένη τοποθεσία;
- Διάλεξα το Σούνιο γιατί είναι το νοτιότερο άκρο της Αττικής και για να δεις το Milky Way (τον γαλαξία μας) κοιτάς πάντα προς το νότο. Στο συγκεκριμένο σημείο λοιπόν ο Γαλαξίας εμφανίζεται πάνω από Αιγαίο Πέλαγος. Ταυτόχρονα βρίσκεται εκεί και ο ναός του Ποσειδώνα, οπότε πάντρεψα αυτά τα δύο μαζί.
- Πόσες λήψεις χρειάστηκαν μέχρι να πετύχεις αυτό το αποτέλεσμα;
- Δύο. Έκανα μια απλά για να ρυθμίσω την κάμερα και άλλη μια που το τράβηξα. Απλά έδωσα προσοχή στην ημέρα. Έπρεπε να είναι μια ημέρα που να μην έχει φεγγάρι, γιατί το φεγγάρι δημιουργεί μια δικιά του φωτορύπανση εξτρά της πόλης όπου η κάμερα δεν γράφει καθόλου το γαλαξία, μια ημέρα που να έχει όσο το δυνατό λιγότερη υγρασία και περισσότερη ορατότητα.
- Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε έχει υποστεί κάποια επεξεργασία;
- Την έχω επεξεργαστεί γιατί την τράβηξα RAW, το οποίο είναι το ψηφιακό αρνητικό της φωτογραφίας. Οπότε παίρνεις το αρχείο και όπως το έβαζες παλιά στο σκοτεινό θάλαμο, τώρα το βάζεις στον υπολογιστή και βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει τίποτα ψεύτικο σε αυτή τη φωτογραφία, απλά έγινε μετατροπή από RAW σε JPEG. Δεν υπάρχει τίποτα πρόσθετο.
- Πού δημοσίευσες τη φωτογραφία σου και την είδε η NASA και την έβγαλε φωτογραφία της ημέρας;
- Η NASA έχει ένα forum στο οποίο ποστάρουν τις φωτογραφίες τους χιλιάδες φωτογράφοι από όλο τον πλανήτη. Εκεί λοιπόν την είχα βάλει κι εγώ. Φυσικά δεν περίμενα να επιλέξουν μια λήψη όπως την δικιά μου γιατί στο forum υπάρχουν κυρίως φωτογραφίες αστερισμών από επαγγελματικά τηλεσκόπια αλλά και από ερασιτέχνες αστρονόμους από όλο τον κόσμο. Κάποια στιγμή λοιπόν μου έστειλε μήνυμα ένας υπεύθυνος της NASA λέγοντάς μου ότι ερευνά το ενδεχόμενο να βάλει τη φωτογραφία μου στο site. Μου έκανε μερικές ερωτήσεις και το κλείσαμε. Το site φιλοξενεί κυρίως φωτογραφίες που τραβάνε οι αστροναύτες από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και λήψεις του τηλεσκοπίου Hubble.
- Πόσα χρόνια ασχολείσαι επαγγελματικά με τη φωτογραφία;
- Περίπου μια δεκαετία. Η φωτογραφία είναι μεγάλη αγάπη αλλά κυρίως είμαι σκηνοθέτης και ασχολούμαι περισσότερο με το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ.
- Έχεις κάποια αγαπημένη τοποθεσία που σου αρέσει να φωτογραφίζεις;
- Μου αρέσει να φωτογραφίζω τοπία οπότε οποιαδήποτε τοποθεσία είτε σε βουνό είτε σε θάλασσα είναι και αγαπημένη. Ένα από τα πιο ωραία σημεία που έχω φωτογραφήσει τον νυχτερινό ουρανό στην Ελλάδα, είναι η κορυφή του βουνού Χελμός στα Καλάβρυτα στα 2.500 μέτρα. Είναι το μέρος που βρίσκεται το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος” του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών και έχει έναν από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς στην Ευρώπη.
- Προτιμάς να τραβάς βράδυ τις φωτογραφίες σου; Γιατί;
- Ναι γιατί νιώθω εγώ πιο καλά σαν φωτογράφος. Αισθάνομαι πιο ωραία να δουλεύω και να κινούμαι μέσα στη νύχτα. Δουλεύω πιο ανεπηρρέαστος και πιο ατμοσφαιρικά.
- Που μπορούμε να βλέπουμε τις φωτογραφίες σου;
- Έχω το δικό μου site, το οποίο είναι και blog μαζί και μετά έχω φωτογραφίες στα δύο πιο βασικά site φωτογραφίας: το flickr και το 500pixel.