Συνεχίζεται το εμπάργκο μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Κατάρ. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας προχωρούν στην ακύρωση της άδειας της Qatar Airways και στο κλείσιμο της εταιρίας μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Η απόφαση αυτή θα έχει ασφαλώς οικονομικές συνέπειες για την αεροπορική εταιρία, ενώ οι υπάλληλοι της Qatar Airways, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν ξένη υπηκοότητα, αναμένεται να χάσουν την άδεια εργασίας και κατά συνέπεια την άδεια παραμονής τους στο βασίλειο.

Aκριβώς την επόμενη μέρα μετά από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ, η Qatar Airways με επίσημη ανακοίνωσή της, ανέστειλε επ’ αόριστον όλες τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο.

Από την μεριά τους , οι αεροπορικές εταιρίες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν ανέστειλαν όλες τις πτήσεις από και προς το Κατάρ.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων συνεπάγεται μεταξύ των άλλων με το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ καθώς και με τον περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών.

Ο Donald Trump με ανάρτησή του στο Twitter τοποθετήθηκε κατά του Κατάρ:

«Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή, δήλωσα ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρχει χρηματοδότηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας. Οι ηγέτες μου έδειξαν προς την κατεύθυνση του Κατάρ – δείτε!».

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα Ανώτατος Αξιωματούχος της αμερικανικής Κυβέρνησης σημείωσε σε δηλώσεις του πως η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να δει μια «μόνιμη ρήξη» μεταξύ των χωρών του Κόλπου.

Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλείνουν την κάνουλα και στις τραπεζικές συναλλαγές με το Κατάρ

Eμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σταματούν να συνεργάζονται με τράπεζες του Κατάρ, σύμφωνα με πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως κάποια τραπεζικά ιδρύματα καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ.

Ουρές στα σούπερ- μάρκετ

Τεράστιες ουρές δημιουργήθηκαν στα σούπερ- μάρκετ στη Ντόχα χθες, Δευτέρα, καθώς οι κάτοικοι έχουν τρομοκρατηθεί απ’ τον αποκλεισμό της Σ. Αραβίας σε προϊόντα διατροφής.

Να σημειωθεί πως το Κατάρ εξαρτάται από τις εισαγωγές για να προμηθεύεται διατροφικά προϊόντα, που προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Κόλπου.

Νωρίτερα, η Κυβέρνηση του Κατάρ, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας, τους είχε διαβεβαιώσει ότι οι θαλάσσιες και αεροπορικές οδοί θα παραμείνουν ανοικτές για τις εισαγωγές.

Αναλυτικά τα μέτρα που έχει λάβει ο αραβικός κόσμος εναντίον του Κατάρ:

  • Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: Το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών.
  • Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
  • Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.
  • Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
  • Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.
  • Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).
  • Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.

Διαβάστε επίσης:

Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλείνουν την κάνουλα και στις τραπεζικές συναλλαγές με το Κατάρ

Photo: REUTERS/Fadi Al-Assaad