Για διερευνητική συνάντηση έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στην πρώτη επαφή που είχε το απόγευμα της Κυριακής με τους εκπροσώπους των Θεσμών για το ζήτημα των εργασιακών.

Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν τίθενται στην συζήτηση ζητήματα, τα οποία έχουν καθοριστεί απ’ τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, όπως είναι ο υπο-κατώτατος μισθός για τους νέους στην αγορά εργασίας. Θυμίζουμε πως ο υπο-κατώτατος μισθός περιλαμβανόταν στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

Έτσι, ο κ. Κατρούγκαλος κατά κάποιο τρόπο απέκλεισε το να τεθεί ζήτημα για μισθό χαμηλότερο του κατώτατου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εξάλλου αποφανθεί ότι υπάρχει ένας μόνο κατώτατος μισθός.

Για τις ομαδικές απολύσεις σημειώνεται ότι η πορεία της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί απ’ την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο Υπουργός επανέλαβε την άποψη ότι το ΔΝΤ έχει και πάλι ακραίες θέσεις.

Την Τρίτη θα γίνει εκ νέου ραντεβού για τα εργασιακά, όμως, σε τεχνικό επίπεδο. Το επόμενο τετ-α-τετ επικεφαλής Θεσμών και κ. Κατρούγκαλου θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης.

Ακατάσχετος λογαριασμός και «κόκκινα δάνεια»

Επιβεβαιώθηκε η διαφωνία Κυβέρνησης και Θεσμών για τον ακατάσχετο λογαριασμό κατά τη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αξίζει να τονίσουμε ότι η συνάντηση έγινε τελικά χωρίς την παρουσία του Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η πρόταση της Κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στους Θεσμούς ήταν η μετονομασία του «ακατάσχετου λογαριασμού» σε «προστατευμένο λογαριασμό». Η διαφωνία, ωστόσο, δεν είναι στην ονομασία αλλά στο ποσό το οποίο θα μένει για κατάσχεση, εφόσον καλύπτονται οι υποχρεώσεις της επιχείρησης.

Έτσι, το αναθεωρημένο σχέδιο που φέρεται να παρουσίασε η Κυβέρνηση στους Θεσμούς ορίζει μικρότερο εύρος προστασίας.

Στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας τόνισε αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό διαχείρισης των «κόκκινων επιχειρηματικών δανείων» πως ανάμεσα στις δύο πλευρές υπήρξε συμφωνία επί της αρχής για το σχέδιο, ωστόσο, το ίδιο στέλεχος συμπλήρωσε ότι ορισμένα τεχνικά ζητήματα εκκρεμούν και θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης την Τετάρτη στο νέο ραντεβού.

Οι συναντήσεις της Δευτέρας:

  • 10.00: Συνάντηση για τα εργασιακά. Το παρών θα δώσουν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
  • 12.00 – 13.00: Θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Το παρών θα δώσουν ο κ.Χουλιαράκης και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Διαβάστε ακόμα:

Εργασιακά: Το μεγάλο crash test για την Κυβέρνηση και το «καυτό» μενού της διαπραγμάτευσης

Photo: SOOC