Άκαρπη ήταν η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ των εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τους άλλους εμπλεκόμενους υπουργούς. Αμέσως το τετ-α-τετ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βαγγέλης Μπούτας, υπογράμμισε, πως «από τη συζήτηση δεν προέκυψε απολύτως τίποτα θετικό για τα αιτήματα τα οποία υποβλήθηκαν» και τόνισε, πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Οι αγρότες θυμίζουμε, πως την Τρίτη 14/2 θα μεταβούν στην Αθήνα όπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του Υπουργείου αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης εκτίμσησε, πως δεν είναι δυνατό να γίνει διαπραγμάτευση με τους παραγωγούς για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, λόγω των συζητήσεων με τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας ζήτησε «να παραμείνουν τα τρακτέρ στα μπλόκα και να ενισχυθεί ο αγώνας των αγροτών όσο γίνεται περισσότερο» και τόνισε:

Η μεγαλύτερη κλιμάκωση είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της τρίτης στην Αθήνα

Κλείνοντας τις δηλώσεις τις οποίες έκανε εξερχόμενος από το Υπουργείο ο Β. Μπούτας ανέφερε:

«Είμαστε 15 – 20 μέρες στα μπλόκα με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης. Αν μέρος του πλαισίου αυτού το ικανοποιούσε η κυβέρνηση, θα μπορούσαμε να πάρουμε ανάσες επιβίωσης» και έκανε λόγο «για αγώνα επιβίωσης.

Ποια ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση;

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών ήταν: αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12 χιλιάδες ευρώ, προσαυξημένο κατά 3 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τους άντρες αγρότες και στα 55 για τις γυναίκες, το αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, αλλά επίσης και το ακατάσχετο ετήσιο όριο στις 15 χιλιάδες ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια αγροτών.

Στη σύσκεψη εκτός από τον υπουργό, Β. Αποστόλου έδωσαν το παρών ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο ιδιοικητής του ΕΦΚΑ, Αθανάσιος Μπακαλέξης αλλά και πολυμελής αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Εμμένουν στα μπλόκα οι αγρότες:

Το μεσημέρι της Παρασκευής ομάδα αγροτών με τρακτέρ έκλεισαν την εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης στα διόδια Σπαθοβουνίου.

 

Πίσω στο αρχικό μπλόκο το οποίο έστησαν στις 30/1 και βρίσκεται στα πράσινα φανάρια (πριν τη διασταύρωση αεροδρομίου), επέστρεψαν την Παρασκευή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Στις 13:00 ολοκληρώθηκε ο 24ωρος αποκλεισμός του κεντρικού οδικού κόμβου προς και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και έτσι επέστρεψαν στις αρχικές τους θέσεις.

Ο Δ. Παπαδάκης ο οποίος είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογράμμισε:

Θα συνεχίσουμε τον επ΄αόριστον αποκλεισμό στα πράσινα φανάρια. Όσο η κυβέρνηση μας απαξιώνει, τόσο εμείς θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας