Ανησυχία επικρατεί στις αγορές απ’ την τραπεζική κρίση της Ιταλίας, η οποία απειλεί να επηρεάσει σταδιακά κι ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται πως είναι εμφανή ήδη στη Γερμανία. Ανησυχούν και οι Βρυξέλλες για την κατάσταση.

Η Banca Monte dei Paschi di Siena, η αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο, ιδρύθηκε το 1472 και σήμερα διαχειρίζεται «κόκκινα δάνεια» που αγγίζουν τα 46,9 δισ. ευρώ.

Ήδη απ’ το 2014 είχε γίνει σαφές ότι η τράπεζα δεν είναι δυνατό να επιβιώσει μόνη της. Ωστόσο, δεν έγινε εφικτή η αγορά της καθώς το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εξυπηρετεί ξεπερνά την αξία της.

Οι μέτοχοι άρχισαν σιγά σιγά να αποχωρούν και οι μετοχές της ήρθαν αντιμέτωπες με μεγάλη πτώση. Ειδικότερα, απ’ την αρχή της χρονιάς η ιταλική τράπεζα έχει πτώση μετοχών που φθάνει το  77%.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται η μείωση κατά 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια γιατί διαφορετικά δεν θα καταφέρει να επιβιώσει χωρίς βοήθεια.

Οι κανόνες που ισχύουν πλέον δεν αφήνουν την Κυβέρνηση να βοηθήσει, ενώ και το Βερολίνο αντέδρασε έντονα στα σχέδια του Ρέντσι να χρηματοδοτήσει το τραπεζικό σύστημα.

Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει το 30% της αξίας τους απ’ το Brexit και μετά, ενώ πλέον είναι υπαρκτός ο φόβος για το φαινόμενο ντόμινο, δηλαδή η τραπεζική ιταλική κρίση να φέρει κρίση και σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την Τετάρτη τα πρώτα αποτελέσματα έγιναν αισθητά στη Γερμανία, η οποία είδε τις μετοχές των τραπεζών της να υποχωρούν. Γενικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν απώλειες 2,5-12% ενώ και η Deusche Bank κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 5%.