Έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταφέρουν Κυβερνητικές πηγές ο «κόφτης» και έτσι κλείδωσε η συμφωνία Ελλάδας- δανειστών. Όπως βέβαια έχει ξεκαθαριστεί ο αυτόματος μηχανισμός αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μόνο αν δεν επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Να σημειωθεί πως εάν η χώρα μας μέχρι τον Απρίλιο του 2017, δηλαδή σ΄ένα χρόνο από τώρα, καταφέρει, να είναι εκτός των στόχων όταν θα βγουν τα στοιχεία της Eurostat, δε θα χρειαστεί η εφαρμογή του.

Σε περίπτωση, όμως, που η χώρα δεν τα καταφέρει τότε άμεσα με προεδρικό διάταγμα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπή δαπανών από κωδικούς που η ελληνική πλευρά θα επιλέξει.

Τι γίνεται εάν δεν εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα;

Τότε μόνο αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, ο οποίος θα κόβει οριζόντια απ’ όλους τους κωδικούς αλλά και σ΄αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μέριμνα για τις ευαίσθητες περιοχές.

Τι θα αφορά ο μηχανισμός;

Εάν ο μηχανισμός εφαρμογής εφαρμοστεί θα αφορά όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους Εκπροσώπους των Θεσμών, ενώ η Κυβέρνηση επισημαίνει πως σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτελεί νέο μνημόνιο.

Ο «κόφτης» αφορά:

Τους μισθούς αλλά και τις συντάξεις.

Το άτυπο μινι- υπουργικό:

Η συμφωνία σχετικά με τον κόφτη απασχόλησε το άτυπο μινι- υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό τον Πρωθυπουργό.

Επίσης κατά τη συνεδρίαση του συζητήθηκε και το δεύτερο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει και τον κόφτη.

Ψήφιση του πολυνομοσχεδίου:

Το πολυνομοσχέδιο την Πέμπτη εισέρχεται στη Βουλή για να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και την Κυριακή θα γίνει η ψήφιση του.

Να τονισθεί πως το πολυνομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί έως την Τετάρτη.

Οι έμμεσοι φόροι του πολυνομοσχεδίου:

Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%

Με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές σε: ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και πλήθος και όλα τα αναλώσιμα προϊόντα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, δηλαδή λιπάσματα, σπόροι, ζωοτροφές, γεωργικά μηχανήματα.

Τέλος 5% σε λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας

Από την 1η Ιουνίου τα σταθερά τηλέφωνα παίρνουν φωτιά! Όχι δεν είναι διαφήμιση κάποιου παρόχου τηλεφωνικών επικοινωνιών αλλά η πραγματικότητα καθώς από την πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού θα επιβληθεί τέλος  5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας από την 1η Ιουνίου με στόχο να μπουν στα ταμεία πρόσθετα έσοδα 70 εκατ. ευρώ.

Το «καλύτερο» κομμάτι αυτού του τέλους είναι ότι θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών. Για παράδειγμα η καθαρή επιβάρυνση για ένα λογαριασμό 100 ευρώ (προ ΦΠΑ) θα φτάνει τα έξι ευρώ, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του βασικού έμμεσου φόρου από το 23% στο 24%.

Αυξήσεις και στη βενζίνη και το υγραέριο

Άσχημα τα νέα για όσους έσπευσαν να αλλάξουν το βενζινοκίνητο τους όχημα με αέριο καθώς από 1η Ιουνίου έρχονται αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και στο υγραέριο με στόχο πρόσθετα έσοδα 520 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 9-10 λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο υγραέριο κατά 3 λεπτά το λίτρο. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ 24% επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 10,5 έως 12,5 λεπτών ανά λίτρο. Ως εκ τούτου από τον Ιούνιο, η απλή αμόλυβδη βενζίνη θα πωλείται σε ολόκληρη σχεδόν της χώρα σε τιμές υψηλότερες των 1,4-1,45 ευρώ ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 3 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια, η μέση λιανική τιμή να ανέλθει στα 1,08 – 1,10 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή θα αυξηθεί περίπου κατά 4 λεπτά το λίτρο. Από την αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται να προκύψουν από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, 90 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και 25 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης.

Αύξηση και στον καφέ

Από 1-1-17 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 2 ευρώ ανά κιλό καφέ. Αν συνυπολογιστεί και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ. Από την επιβολή ΕΦΚ στην τιμή του εισαγόμενου καφέ, το Δημόσιο προσδοκά την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Αύξηση 0.50-1€ σε κάθε πακέτο τσιγάρων

Αν καπνίζεις η Κυβέρνηση σου δίνει λόγους να το κόψεις καθώς κλείδωσε η αύξηση κατά 9% στον πάγιο και 30% στον αναλογικό φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων, με στόχο πρόσθετα έσοδα 120 εκατ. ευρώ. Με απλά ελληνικά αυτή η αύξηση σημαίνει πως θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Και οι ατμιστές όμως θα δουν το κόστος να αυξάνεται καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.  Το μέτρο βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία και θα εφαρμοστεί από την 1/1/ 2017.

Τέλος και στις μπύρες

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μπύρα και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου. Από την αύξηση των φόρων αυτών εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον 110 εκατ. ευρώ.

Συνδρομητική τηλεόραση με τέλος 10%

Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από την 1/7/16 και εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Επιβολή φόρου και στις επενδυτικές εταιρείες

Επιβολή φόρου στις επενδυτικές εταιρίες που εμφανίζονται ως «οχήματα» συλλογικών επενδύσεων ετοιμάζει η Κυβέρνηση από 1/7/16.  Ο φόρος θα επιβαρύνει  εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies και εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Τέλος και στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Χτύπημα και στον τουρισμό από το 2018 ετοιμάζει η Κυβέρνηση με επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από το 2018. Στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με δύο κλειδιά. Εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 74 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα επιβάλλεται τέλος διαμονής 2 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και 4 ευρώ στα τεσσάρων αστέρων.

Για δωμάτιο τριών κλειδιών επιβάλλεται φόρος 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση και 1 ευρώ στα 4 κλειδιά.

3 αλλαγές στην φορολόγηση των ΙΧ

Τρεις αλλαγές έχουν αποφασιστεί για τα ΙΧ και θα ισχύσουν από  1η Ιουνίου. Οι αλλαγές αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα κατά 120 εκατ. ευρώ.

● Το τέλος ταξινόμησης δεν θα υπολογίζεται πλέον με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα, αλλά την λιανική τιμή που θα δηλώνει κάθε εισαγωγέας, χωρίς τον φόρο και τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο σενάριο για τα νέα τέλη ταξινόμησης προβλέπει την επιβολή:

4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ
8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω
Τα τέλη ταξινόμησης που προκύπτουν, θα αυξομειώνονται με συντελεστές ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Για παράδειγμα, εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης μειώνονται κατά 5%. Στη συνέχεια όμως, αυξάνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.

● Στο τέλος ταξινόμησης θα ενσωματωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος θα παύει να ισχύει ως αυτοτελής φόρος. Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μείωση των τελικών τιμών πώλησης στα ΙΧ αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, χαμηλής αξίας και πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων και αύξηση τιμών στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού.

● Το αυτοκίνητο ως τεκμήριο διαβίωσης θα υπολογίζετται με βάση τις λιανικές τιμές των Ι.Χ. και συντελεστές που θα οδηγούν στην απομείωση της αξίας τους.

Φορολόγηση στα μικτα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ

Τέλος, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η φορολόγηση στα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, μετά την κατάργηση του τέλους 5 λεπτών ανά στήλη. Η διάταξη για αύξηση της φορολόγησης από το 30% στο 35% στο μικτό κέρδος που είχε κατατεθεί με το προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε και αναμορφώνεται επί το αναλογικότερο.

photo:Nikos Libertas/SOOC