Η άγνωστη παρτιτούρα του Μπετόβεν η οποία πουλήθηκε 377.000 λίρες αποτυπώνει όλη τη διεργασία του Μπετόβεν, με το κοντσέρτο να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας!

Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα φύλλα της παρτιτούρας του Αυτοκρατορικού κοντσέρτου του Μπετόβεν, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπι στο Λονδίνο, πιάνοντας 377.000 λίρες. Αυτό το φύλλο  ήταν άγνωστο και αδημοσίευτο, και πρόκειται για ένα από τα πλέον πρώιμα προσχέδια του σπουδαίου αυτού έργου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη «Βιβλιοθήκη ενός Άγγλου Βιβλιόφιλου, Μέρος VI» (“The Library of an English Bibliophile, Part VI”).

beethoven-partitoura
«Σε αυτό το προσχέδιο, αποτυπώνεται όλη η διεργασία του Μπετόβεν, με το κοντσέρτο να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Το χειρόγραφο αυτό δίνει μια αίσθηση της πειραματικής προσέγγισης του μουσουργού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του τελικά δεν ενσωματώθηκε στην τελική εκδοχή του έργου», περιγράφουν οι ειδικοί του οίκου Σόθμπις.

Το Πέμπτο Κοντσέρτο για Πιάνο του Μπετόβεν σε Μι Ύφεση Μείζονα, έργο 73, γνωστό ως «Αυτοκρατορικό», είναι αφιερωμένο στον Αρχιδούκα Ροδόλφο της Αυστρίας (1788 -1831), αδελφό του Φραγκίσκου Β, Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και σπουδαίου φίλου, προστάτη και μαθητή του Μπετόβεν. Ο Αρχιδούκας ξεκίνησε να παίρνει μαθήματα από τον Μπετόβεν σε ηλικία 15 ή 16 ετών και ήταν ο μοναδικός μαθητής στον οποίον ο Μπετόβεν δίδαξε σύνθεση. Ο διάσημος συνθέτης αφιέρωσε συνολικά δεκατέσσερα έργα του στον Αρχιδούκα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο προστάτη του.