Η Άγκυρα απέρριψε το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών, το οποίο υπερψηφίστηκε το πρωί της Πέμπτης από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός, Ομέρ Τσελίκ, που είναι αρμόδιος για τις υποθέσεις της ΕΕ:

Η ψήφος των ευρωβουλευτών υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά την ψηφοφορία αυτή

Τις δηλώσεις αυτές έκανε σε συνέντευξη Τύπου, αφού οι ευρωβουλευτές είχαν υπερψηφίσει ένα μη δεσμευτικό αίτημα για το συμβολικό πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών που διαρκούν ήδη 11 χρόνια, κάνοντας λόγο για «δυσανάλογη» αντίδραση της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ο Τούρκος Υπουργός τόνισε:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν βλέπει τα σημαντικά, όταν ασχολείται με την Τουρκία και  θα πρέπει να προσέχει πώς μιλάει όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε προσωρινό «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρόταση η οποία υπερψηφίστηκε από 479 ευρωβουλευτές. Το πάγωμα αυτό αφορούσε αποκλειστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και καμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση.

Photo: REUTERS/UMIT BEKTAS