Η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για την αγορά προϊόντων καπνού στα 21 ή 25 χρόνια, θα μειώσει σημαντικά τη χρήση τους και τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κράτη και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το πέρασμα αυτών των νόμων.

Εάν το κατώτατο όριο ηλικίας αυξηθεί σε ηλικία 19 ετών, η επικράτηση του καπνίσματος θα μειωθεί σε 3%  από το 2100. Θα μειωθεί κατά 12 και 16% κατά την ίδια περίοδο, εάν η νόμιμη ηλικία αυξηθεί σε 21 ή 25 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από το  Ινστιτούτο Ιατρικής και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Στις ΗΠΑ τα ποσοστά καπνίσματος έχουν πέσει απότομα από 42% του πληθυσμού το 1964 έως 18% σήμερα. Μαζί με πολλά άλλα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό του καπνίσματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα κράτη έχουν θεσπίσει ελάχιστες νόμιμες ηλικίες, ως επί το πλείστον σε 18 ετών. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, που υποστήριξε τη μελέτη, δεν μπορεί να αυξήσει την ελάχιστη ηλικία για αγορά καπνού στη χώρα, αλλά τα κράτη και οι τοπικές αρχές μπορούν να το πράξουν.

Τέσσερα κράτη – Αλαμπάμα, Αλάσκα, New Jersey και Γιούτα – έχουν αυξήσει το κατώτατο όριο ηλικίας για να αγοράσει κανείς τσιγάρα στα 19 χρόνια. Στη Νέα Υόρκη και σε ορισμένες πόλεις στη Μασαχουσέτη το ελάχιστο όριο έχει αυξηθεί έως 21 ετών.

Ο Richard Bonnie, πρόεδρος της επιτροπής της έρευνας δήλωσε «Ελπίζουμε ότι οι κοινότητες και τα κράτη θα δώσουν προσοχή στην έρευνα, όταν αποφασίσουν σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε».

Πολλά τμήματα του εγκεφάλου δεν αναπτύσσονται πλήρως μέχρι την ηλικία των 25 ετών, συμπεριλαμβανομένων των μερών που ευθύνονται περισσότερο για τον έλεγχο της παρόρμησης, της λήψης αποφάσεων και την  ευαισθησία και τη συμμόρφωση σύμφωνα με τους συνομηλίκους, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό κάνει τους εφηβικούς εγκεφάλους ιδιαίτερα ευάλωτους στη χρήση νικοτίνης και τον εθισμό, είπαν οι ερευνητές.

Μεταξύ των ατόμων που κάπνιζαν καθημερινά, το 90% είχε δοκιμάσει το πρώτο του τσιγάρο πριν από την ηλικία των 19 ετών, ενώ το υπόλοιπο 10% είχε δοκιμάσει τσιγάρο μετά τα 26, όπως διαπίστωσε η μελέτη. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι αν κάποιος δεν έχει καπνίσει τσιγάρο μέχρι 25 ετών, είναι μάλλον απίθανο να το πράξει, δήλωσε ο Bonnie.