Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τα νέα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, ένα από τα βασικά της μελήματα είναι να ξεκινήσουν οι σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά οι οποίοι θα έχουν αποτέλεσμα να γίνει πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό, λοιπόν, θα είναι το δύσκολο έργο Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η κυβέρνηση και κυρίως οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, είναι έτοιμοι να δώσουν την δική τους μάχη και να πατάξουν την φοροδιαφυγή.
Ο πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν στην τελετή παράδοσης- παραλαβής ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ο οποίος αντικατέστησε τη Νάντια Βαλαβάνη.
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου, έχει ήδη εκδώσει σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή μπαράζ ελέγχων στην αγορά.
Η εγκύκλιος της Αικ. Σαββαϊδου προβλέπει τα εξής:
– Οι φοροελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας για την εξακρίβωση των φορολογικών υποχρεώσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων.
– Οι ελεγκτές θα ζητούν αποδείξεις και από τους πελάτες που εξέρχονται της επιχείρησης.
– Αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο, τότε οι φοροελεγκτές θα διενεργούν έλεγχο εντός της επιχείρησης, επιδεικνύοντας ταυτότητα και εντολή ελέγχου.
– Σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία) είναι απαραίτητη η είσοδος των ελεγκτών στο κατάστημα ή στους εξωτερικούς χώρους, για να διαπιστωθεί η επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λπ. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, κέντρα αισθητικής κ.ά.
– Σε περίπτωση μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης φόρου, θα υποδεικνύεται εγγράφως η πρόσκληση της εφορίας για καταβολή του φόρου με τις προσαυξήσεις.

Οι αποφάσεις επιβολής προστίμων θα εκδίδονται από τις εφορίες, οι οποίες και έχουν την αρμοδιότητα είσπραξης των οφειλών.