Όλοι γνωρίζουμε ότι συχνά χρησιμοποιούμε τη μουσική για να διαχειριστούμε τις διαθέσεις και τα συναισθήματα μας. Και δεν στρεφόμαστε στη μουσική μόνο όταν θέλουμε να ανέβει η ψυχολογία μας, άλλα και όταν μας καταβάλουν αρνητικά συναισθήματα. 

Εκατομμύρια έφηβοι στον κόσμο, απολαμβάνουν την ιδιωτικότητα που τους χαρίζουν τα ακουστικά και ξεφεύγουν στην αγαπημένη τους θλιβερή μουσική.

Η θλίψη είναι ένα έντονο συναίσθημα που οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν στη ζωή τους. Έτσι, είναι ενδιαφέρον το γεγονός γιατί η “θλιβερή” μουσική είναι τόσο δημοφιλής. Να τονίσουμε ότι με τον όρο “θλιβερή” μουσική, αναφερόμαστε, στη μουσική που ο ίδιος ο κόσμος ταυτίζεται επειδή νιώθει λυπημένος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ακούμε μουσική συνήθως κάνουμε και κάτι άλλο, όπως πρωινή προσωπική περιποίηση, δουλειές γύρω από το σπίτι, άσκηση και κοινωνικοποίηση με άλλους. Ακούγοντας όμως θλιβερή μουσική, είναι πιο πιθανό αυτή να είναι η μόνη δραστηριότητα που πραγματοποιούμε.

Εάν αισθάνεσαι καλά, πιθανόν να στραφείς στην “ευτυχισμένη μουσική” για να σε βοηθήσει να συνεχίσεις να αισθάνεσαι ευτυχισμένη. Αλλά σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι δεν στρέφονται στη θλιβερή μουσική όταν αισθάνονται λυπημένοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ένα συνδυασμό συναισθημάτων – συμπεριλαμβανομένων των θετικών – όταν ακούν θλιβερή μουσική. Μια ερευνητική ομάδα έθεσε ακόμη ότι η διαδικασία θλίψης περιλαμβάνει τα συναισθήματα του θυμού, του φόβου, της απελπισίας και της ενοχής (Bonanno et al., 2008), τα οποία όλα μπορούν να φιλοξενηθούν στη μουσική.

Όταν ακούς θλιβερή μουσική και σου προκαλεί θλίψη, αυτό συμβαίνει γιατί σου προκαλεί αναμνήσεις από οδυνηρά παρελθόντα γεγονότα και σε αναγκάζει να ξαναζήσεις αρνητικά συναισθήματα από το παρελθόν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο είδος θλίψης, δηλαδή στην κάθαρση. Οι άνθρωποι δεν ακούν συχνά τη θλιβερή μουσική με τον ενθουσιασμό ή την απόλαυση που ακούνε άλλα είδη, αλλά μπορούν να επιλέξουν να το κάνουν επειδή προβλέπουν κάποιο καθαρτικό όφελος.

Η ακρόαση λυπημένης μουσικής φαίνεται να γίνεται πολύ συχνά από τους ανθρώπους μετά από κάποια απώλεια ή έναν σημαντικό συναισθηματικό πόνο. Στην πραγματικότητα, για πολλούς ανθρώπους, η ακρόαση μουσικής μπορεί να είναι η πιο σημαντική προσωπική παρηγοριά, ακόμα και από την υποστήριξη από φίλους και οικογένεια.

Photo: huffingtonpost.com