Σε ποια πόλη θα ήταν ιδανικά να ζήσεις; Ποια πόλη θα ήταν αυτή που θα κάλυπτε τις περισσότερες ανάγκες σου, προσφέροντας την υψηλότερη ποιότητα ζωής; Πού θα ήταν ιδανικά να ζήσεις, με τις περισσότερες ανέσεις και τον καλύτερο τρόπο ζωής;

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διοργάνωσε η γνωστή διεθνής εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Mercer, αυτή είναι η Βιέννη!

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διοργανώνεται κάθε χρόνο ανάμεσα σε 230 μητροπόλεις του κόσμου, το «πρωτάθλημα» στην πόλη με υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα για το 2015 πήρε η Βιέννη.

Τώρα και εσύ θα αναρωτιέσαι με ποια κριτήρια έγινε αυτό. Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων από τους συνεργάτες της Mercer χρησιμοποιούνται συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστίθεται μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως η προσωπική ασφάλεια, η υγεία, οι δυνατότητες για μόρφωση, τα συγκοινωνιακά μέσα καθώς και οι παροχές από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτή την σημαντική διάκριση της πόλης, η οποία να πούμε δεν είναι η πρώτη, αλλά η πέμπτη (!) τα τελευταία χρόνια, δεν παρέλειψε να σχολιάσει ο δήμαρχος της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ,

«Η επιλογή της Βιέννης για επανειλημμένη φορά σε πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα, αποδεικνύει πως αναγνωρίζονται διεθνώς τα υψηλά κοινωνικά πρότυπα, οι καλές υποδομές και οι πολιτιστικές της προσφορές».

Ο Χόιπλ, τόνισε ακόμη πως η πρώτη θέση, αποτελεί προπάντων μια εντολή προς τους ιθύνοντες της να συνεχίσουν και στο μέλλον αυτόν τον επιτυχημένο βιεννέζικο δρόμο, για μια δυναμική, κοινωνικά δίκαιη και αντάξια να ζει κανείς σε αυτή, μητρόπολη.

Αξίζει να αναφέρουμε, πως την τελευταία δεκαετία η Βιέννη έχει ανακηρυχθεί έξι φορές “Πρωτεύουσα των συνεδρίων”, καθώς είχε βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου της διεθνούς στατιστικής κατάταξης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο πάνω από 150 διεθνή συνέδρια και διασκέψεις.

Για την ιστορία, δεύτερη στην κατάταξη, μετά τη Βιέννη, έρχεται η Ζυρίχη, ακολουθούμενη από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το Μόναχο της Γερμανίας και το Βανκούβερ του Καναδά, που είναι η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στη Βόρεια Αμερική, ενώ τελευταία στον κατάλογο των αξιολογούμενων πόλεων του κόσμου κατατάχθηκε η Βαγδάτη.