Πόσες φορές έχεις αισθανθεί πως δεν μπορείς να κόψεις με τίποτα από το διατροφικό σου πρόγραμμα ορισμένες τροφές; Είναι γεγονός πως μερικά φαγητά δε… κόβονται για κανέναν λόγο, όσες δίαιτες και να έχεις αλλάξει, όσες φορές και να έχεις διαγράψει το τηλέφωνο του ντελιβερά από το κινητό σου, νιώθεις «εθισμένος» σε ορισμένα φαγητά! Ποιες είναι αυτές οι τροφές όμως που σε κάνουν εξαρτημένο;

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά, με επικεφαλής τον καθηγητή Nicole Avena, υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές και στάσεις των ανθρώπων απέναντι σε ορισμένα είδη τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν εθισμό.

Πώς ορίζεται όμως η έννοια του εθισμού; Και ποιες είναι τελικά αυτές οι τροφές που, βάσει επίσημων ερευνών, πλέον, νιώθεις εξάρτηση;

Ερευνητές υποστηρίζουν πως «κινδυνεύουμε» να εθιστούμε σε τροφές που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία και είναι πλούσιες σε λιπαρά. Τέτοιες είναι η πίτσα (και μόνο η μυρωδιά τους σου ανοίγει την όρεξη), η σοκολάτα (ο πιο γλυκός πειρασμός μακράν), τα τσιπς, αλλά και τα μπισκότα.

Για να ορίσουν επιστημονικά, ωστόσο, τον εθισμό οι ερευνητές ζήτησαν από 504 συμμετέχοντες της έρευνας να αναγνωρίσουν τα τρόφιμα που τους προκαλούν την μεγαλύτερη εξάρτηση.

Ο Avena χρησιμοποίησε μια κλίμακα Τοξικομανίας Τροφίμων, στην οποία θα μετρούσε τον αριθμό των φορών που οι παρευρισκόμενοι έχουν πει φράσεις όπως: «Τρώω όταν νιώθω σωματικά άρρωστος» ή «Έχω κουραστεί από την υπερκατανάλωση τροφής» και άλλες παρόμοιου τύπου.

 Στη συνέχεια, οι ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο των βαθμολογιών για τα διάφορα είδη τροφίμων και τις ατάκες που είχαν πει οι εθελοντές, τα κατέταξαν από το περισσότερο στο λιγότερο εθιστικό.

Όπως φαίνεται, τα τρόφιμα που προκαλούν «ηδονή» στον ουρανίσκο σου, έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία ή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα λίπη και σάκχαρα.

Έτσι, την πρώτη θέση στον άτυπο πλην ιδιαίτερα γευστικό αγώνα εθισμού, παίρνει η πίτσα, με τη σοκολάτα να έρχεται στη δεύτερη θέση και τα τσιπς στην τρίτη. Στον αντίποδα τα λιγότερο εθιστικά τρόφιμα είναι το μαύρο ρύζι, το καρότο και τα μήλα.