Την ανάγκη να παρθούν με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς να χαθεί καιρός αυστηρά μέτρα αλλά και να δημιουργηθούν περιοχές τράνζιτ για τους πρόσφυγες εξέφρασε η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στο Αμβούργο. 

Όπως τόνισε η κα Μέρκελ η δημιουργία ειδικών περιοχών τράνζιτ για τους πρόσφυγες είναι ένα μέτρο, το οποίο θα μπορέσει να συμβάλλει στον περιορισμό και παράλληλα στο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

 Όσοι δεν χρήζουν ανάγκης ασύλου, θα επαναπροωθούνται άμεσα. 

Στην συνέχεια, βέβαια, της ομιλίας της η κα Μέρκελ δεν δίστασε να επισημάνει:

Βασιζόμαστε στις χριστιανικές αξίες και στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι θα προσφέρουμε καταφύγιο στους πάντες.

Δεν δίστασε, μάλιστα, να διαμηνύσει ότι η ίδια θα ασκήσει έντονη πίεση στο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έτσι ώστε, να γίνει αποδεχτή η ιδέα της.

Αναφερόμενη ξανά στις περιοχές τράνζιτ για τους πρόσφυγες αλλά και στην αντιμετώπιση των εισροών είπε:

«Νομίζω ότι δεν θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά εάν τέτοια μέτρα είναι δυνατό να ληφθούν βάσει των κανόνων της ΕΕ, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα»,

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως το σοσιαλδημοκρατικό SPD αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος του CDU/CSU δεν δέχεται όσα θέλει η Άνγκελα Μέρκελ και αντιδρά στην εφαρμογή του μέτρου.