Τα παιδιά είναι παιδιά και, όπως κι αν εξελιχθεί η ζωή τους βρίσκουν πράγματα που δεν τους χωρίζουν, αλλά τους ενώνουν. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν παιδιά που ζουν σε διαφορετικές συνθήκες και ανέσεις συναντιούνται; Μπορεί μια κοινή αγάπη για κάτι να τους ενώσει και να τους φέρει πιο κοντά; Όλα αυτά τα θέματα αναλύονται στο νέο βιβλίο της Γιώτας Φώτου, «Με 6 κλικ».

Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό για να διεκδικήσετε τρία αντίτυπα του βιβλίου «Με 6 κλικ»

Μπορείτε να διεκδικήσετε τρία αντίτυπα του βιβλίου «Με 6 κλικ» κάνοντας like και share στο προφίλ σας στο Facebook το σχετικό post που θα βρείτε στη σελίδα του iPop.gr στο Facebook.

Στη φαντασία των παιδιών και των εφήβων που θα διαβάσουν το βιβλίο θα εξελιχθεί μια τρυφερή, αισιόδοξη ιστορία που προωθεί την έννοια της αποκέντρωσης και παράλληλα αποδεικνύει, πως στη ζωή πάντα δίνονται νέες ευκαιρίες, αρκεί βέβαια να θέλει κάποιος να τις δει και τις εκμεταλλευτεί.

H συγγραφέας, Γιώτα Φώτου μίλησε στο iPop.gr και ανέλυσε τα πάντα για το νέο της βιβλίο «Με 6 κλικ».

 1. Στο βιβλίο σας «Με 6 κλικ» παρουσιάζονται δύο τελείως διαφορετικές ζωές παιδιών. Πως αυτές συνδέονται;
 2. Οι ζωές τους είναι διαφορετικές ωστόσο τα ενδιαφέροντα, τα προβλήματα, οι αγωνίες είναι και για τα δυο παιδιά ίδια.  Τους απασχολούν όσα απασχολούν όλα τα σημερινά παιδιά, άλλα όλα έχουν δευτερεύουσα σημασία. Στο βιβλίο ένα περιβόλι με ροδιές και η κοινή τους αγάπη για την τέχνη της φωτογραφίας φέρνει τους δυο ήρωες κοντά και τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον.
 3. Είναι διαφορετικό για έναν συγγραφέα να γράφει για παιδιά αντί για ενήλικες; Πρέπει να είναι πιο περιγραφικός ή πιο προσεκτικός;
 4. Γράφω τόσο για μεγάλους όσο και για παιδιά και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι είναι πιο δύσκολο για έναν συγγραφέα να γράφει παιδικό βιβλίο. Το παιδί δεν είναι έμπειρος αναγνώστης, δε θέλουμε να δυσκολευτεί, να απογοητευτεί, να παρερμηνεύσει.  Υπάρχουν, λοιπόν, περιορισμοί στο συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας. Δεν μπορεί να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο να γράψει αυτό που θέλει όπως αυτός το θέλει.  Όχι μόνο πρέπει  να είναι ξεκάθαρος στις διατυπώσεις του αλλά επιπλέον  να σκεφτεί ποιοι συνειρμοί, ποιες εικόνες θα προκύψουν με κάθε του φράση, με κάθε λέξη.  Πριν καταπιαστεί με όποιο θέμα  πρέπει πρώτα να κατεβεί ηλικιακά, να έρθει στη θέση του παιδιού, να δει με τα δικά του μάτια  προβλήματα και καταστάσεις που το απασχολούν. Μόνο έτσι θα πλάσει αυθεντικούς ήρωες  στους οποίους ο μικρός αναγνώστης θα αναγνωρίσει στοιχεία του εαυτού του και της καθημερινότητάς του ώστε να ταυτιστεί μαζί τους  και να καταφέρει να βιώσει  διαφορετικές εμπειρίες  μέσα από τη λογοτεχνία.
 5. Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.
 6. Είναι μια ιστορία για παιδιά πάνω από 10 ετών τοποθετημένη στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.  Διαπραγματεύεται κυρίως θέματα που έχουν σχέση με τα προβλήματα που προέκυψαν στη ζωή πολλών παιδιών λόγω της οικονομικής ύφεσης   κι ακουμπά  το ζήτημα της αποκέντρωσης  η οποία πλέον δείχνει αναγκαία για πολλούς . Τα παιδιά σήμερα περνούν το δικό τους Γολγοθά, βιώνουν με επώδυνο τρόπο πολλές φορές τα προβλήματα των ενηλίκων.  Η πλοκή –αρκετά ενδιαφέρουσα θα έλεγα και με πολλές ανατροπές-  εκτυλίσσεται  καθώς παρουσιάζονται 6 συγκεκριμένες  στιγμές κατά τη διάρκεια ενός χρόνου  αλλά από δυο διαφορετικές οπτικές γωνίες –της Βίβιαν και του Στέργιου, δυο παιδιών που αρχικά φαίνεται να έχουν πολλές διαφορές, ωστόσο στην πραγματικότητα έχουν πολλά κοινά.    Η Βίβιαν αντιπροσωπεύει τα παιδιά που ζουν στην πόλη ενώ ο Στέργιος εκείνα της υπαίθρου.  Ζουν μαζί μια περιπέτεια που θα τους φέρει πιο κοντά  και θα τους δείξει όσα τους ενώνουν. Το βιβλίο κλείνει με αισιοδοξία θέλοντας να τονίσει πως στη ζωή πρέπει να μπαίνουν προτεραιότητες κι όσο άσχημα κι αν φαίνονται τα πράγματα  πάντα προκύπτουν νέες ευκαιρίες.
 7. Πόσο δύσκολο είναι να μπείτε στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού;
 8. Πραγματικά δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι για τους άλλους να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί ένα παιδί. Για μένα είναι εύκολο, προφανώς επειδή ήμουν με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού κοντά στα παιδιά κι αυτό το γεγονός με ανάγκασε να κρατήσω την παιδικότητα μέσα μου ώστε να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις του επαγγέλματός  μου.
 9. Πιστεύετε πως τα παιδιά ζώντας κοντά στη φύση έχουν άλλες εμπειρίες;
 10. Σίγουρα έχουν άλλες εμπειρίες που κάποιες φορές αποδεικνύονται πολύτιμες για την εξέλιξή τους.  Πάνω από όλα η φύση τους εξασφαλίζει  την αίσθηση ελευθερίας. Εκεί η γνώση έρχεται με φυσικό τρόπο,  ασκείται η παρατηρητικότητα, η δημιουργικότητα ακόμα και  οι αισθήσεις τους. Μέσα στη φύση τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα, με καθαρότερο μυαλό και λιγότερο αγχωμένα.
 11. Η τέχνη συμβάλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών;
 12. Πάντα με θετικό τρόπο. Η τέχνη, με όποια μορφή,  δημιουργεί  συναισθηματική σταθερότητα, καλλιεργεί τη φαντασία, την έκφραση και τη δημιουργικότητα, ικανότητες  απαραίτητες  για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που τους επιφυλάσσει η ζωή στο μέλλον. Με την τέχνη πειραματίζονται, δοκιμάζουν, ερμηνεύουν, παρατηρούν , συνεργάζονται, ανακαλύπτουν διαφορετικές συμπεριφορές και στάσεις ζωής  κι όλα αυτά τονώνουν την αυτοπεποίθηση, ενισχύουν την αυτοαντίληψη και βάζουν σε εγρήγορση το σύνολο  των δυνατοτήτων τους αφού, όπως μελετητές έχουν αποδείξει, μέσα από την τέχνη ασκείται το δεξί μέρος του  εγκεφάλου τους εξίσου με το αριστερό που αφορά στην κριτική σκέψη.
 13. Η κοινή αγάπη δύο ατόμων μπορεί να τους φέρει πιο κοντά; Και τελικά να αποδειχθεί ένας μεγάλος δεσμός;
 14. Πιστεύω πως ναι, αφού όταν δυο άτομα έχουν κάποιο κοινό ενδιαφέρον βρίσκουν σημείο αναφοράς βάσει του οποίου καταφέρνουν να επικοινωνήσουν καλύτερα,  να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και κατανόησης, να μοιραστούν εμπειρίες.
 15. Μια ευχή για το βιβλίο σας και μια συμβουλή για τα παιδιά;
 16. Εύχομαι να κερδίσει τις καρδιές των μικρών αναγνωστών και να γίνει η αιτία να έρθει έστω κι ένα παιδί κοντά στη λογοτεχνία. Για μένα αυτό θα είναι αρκετό.
  Στα παιδιά θέλω να πω δυο πράγματα. Πρώτον ότι το μέλλον  τους βρίσκεται εμπρός και κρύβει εκπλήξεις. Δεύτερον ότι μπορούν να βρουν διέξοδο στο λογοτεχνικό βιβλίο όπου θα ανακαλύψουν δρόμους για νέες εμπειρίες  κι επίσης την απαραίτητη ψυχαγωγία  και  χαλάρωση .
 17. Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;
 18. Νομίζω πως έχω ακόμα δρόμο. Μέσα στο 2017 θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις  ΨΥΧΟΓΙΟΣ, όπου στεγάζεται το σύνολο των βιβλίων μου, ένα μυθιστόρημα για ενήλικες και στη συνέχεια σειρά θα πάρει πάλι ένα βιβλίο για παιδιά.