48ωρη απεργία ανακοίνωσε η ΠΝΟ μετά την σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα πραγματοποιηθεί από τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου, έως τις 6.00 το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου. 

Οι δυσμενείς αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ναυτικών, που τέθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, είναι ο βασικός λόγος που θα ρίξουν άγκυρα οι ναυτικοί. Οι θεσμοί έχουν θέσει, συγκεκριμένα, το θέμα του περιορισμού ή και της περικοπής φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα σε φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και του ειδικού τρόπου φορολόγησης στο ναυτικό επάγγελμα, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Σήμερα, ο φορολογικός συντελεστής που ισχύει στις αμοιβές του εμπορικού ναυτικού είναι 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα.

Ανακοίνωση της ΠΝΟ:

Οι Έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, έχουν ήδη υποστεί μέχρι σήμερα εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους.

Υπάρχει ήδη προσχέδιο στο οποίο προτείνεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που τους διέπει και η φορολόγηση των ναυτικών να γίνεται εφεξής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 ,δηλαδή, να φορολογείται το εισόδημά τους μέχρι και ποσοστό 45% ,στο οποίο ποσοστό αν προστεθεί και η ήδη καταβαλλόμενη ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αγγίζει το ποσοστό 10%, τότε, όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, ο κλάδος των ναυτεργατών οδηγείται στην πλήρη εξαφάνιση του, αφού το μισό και πλέον του εισοδήματός του θα εισπράττεται προκαταβολικά από το κράτος

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών της.

Επιπλέον,  η ΠΝΟ έχει εξαγγείλει και 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, με κύριο αίτημα τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων).

Photo: Nikos Libertas / SOOC