Η 27η ημέρα του Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Τη συγκεκριμένη μέρα η συγκίνηση είναι μεγάλη καθώς όλοι θυμούνται όσους έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, αλλά και όλους εκείνους που κινδύνεψαν για να σώσουν τους συμπολίτες τους.

Αξίζει να τονιστεί, πως στις 2 Ιανουαρίου του 2005 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να κηρύξει την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Βέβαια, ένα χρόνο πριν το 2004, η ελληνική Βουλή είχε ήδη αποφασίσει ομόφωνα να καθιερώσει τη σημερινή μέρα ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν την ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μπορεί συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ο αντισημιτισμός στη περιοχή των Βαλκανίων να ήταν πιο ήπιος, αλλά και πάλι ο αριθμών των Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους ήταν πολύ μεγάλος.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερο αποτροπιασμό στην ανάμνηση της μαζικής εξόντωσης του εβραϊκού πληθυσμού από το χιτλερικό καθεστώς, που έπληξε με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο και την κοινότητα των Ελλήνων Εβραίων.

Η ελληνική Πολιτεία, συνεχίζει, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου η μνήμη αυτού του γεγονότος να παραμένει ζωντανή και να παραδειγματίζει τις νεότερες γενιές. Παράλληλα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση ιστορικών αδικιών σε βάρος της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας και για τη θεσμική κατοχύρωση του σεβασμού της μνήμης του Ολοκαυτώματος».

Ανακοίνωση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ:

«Ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που μπορεί να επαναληφθεί υπήρξε το Ολοκαύτωμα.

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, το Ποτάμι, με βαθύ σεβασμό στη μνήμη όλων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και των οικογενειών τους, καλεί σε εγρήγορση κάθε πολίτη που σέβεται τη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για την απόρριψη και την ανεπιφύλακτη καταδίκη κάθε πρωτοβουλίας που μπορεί να προσβάλει τα δικαιώματα, τον πολιτισμό και τις αξίες της ανθρωπότητας

Οποιαδήποτε φυλετική, θρησκευτική, γλωσσική ή άλλη διάκριση, αποτελεί εκκολαπτήριο μίσους που οδηγεί στον παραλογισμό και τον ευτελισμό του ανθρώπου».

Τι αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια;

 

Αναλυτικά, ο κ. Βούτσης στην ομιλία του ανέφερε:

«Σήμερα, η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τιμά τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, που δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου.

Εκτός των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης, από τις ναζιστικές δυνάμεις θανατώθηκαν και χιλιάδες αγωνιστές της Αντίστασης, μεταξύ των οποίων Έλληνες και Ελληνίδες, όπως επίσης και 1 εκατομμύριο Ρομά, 250.000 φυσικά ή διανοητικά ανάπηροι και 9.000 ομοφυλόφιλοι.

Ανάμεσα στα 6 εκατομμύρια Εβραίους της Ευρώπης, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, 67.151 ήταν Έλληνες συμπολίτες μας, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Η παρουσία εβραϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα εντοπίζεται ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. Η ιστορική τους διαδρομή είναι αδιαμφισβήτητη, όπως και η συμβολή τους στα οικονομικά, εμπορικά, επιστημονικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, οι καταστροφές και οι ανθρώπινες απώλειες των εβραϊκών κοινοτήτων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας δεν είχαν προηγούμενο. Υπολογίζεται ότι η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, μία από τις επιφανέστερες στην Ευρώπη, μέτρησε απώλειες ίσες με το 94% του πληθυσμού της.

Από τις διώξεις και τον θάνατο δεν ξέφυγαν ούτε και όσοι είχαν διατελέσει Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, προς τιμήν των οποίων διοργανώνεται ειδική Εκδήλωση το Σάββατο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Τα ονόματα των μελών της Ελληνικής Βουλής που έχασαν τη ζωή τους είναι:

–          Αλλαλούφ Δανιήλ (1881-1943, Ασφαλιστής)

–          Βεντούρα Ζακ (1901-1943, Δημοσιογράφος)

–          Καζές Μισέλ (1905-1942, Τυπογράφος)

–          Γκατένιο Λεόν (1863-1943)

–          Μπενσαντζή Μιντές (1881-1943, Εκδότης, Δημοσιογράφος)

–          Σιακκή Ισαάκ (1880-1943, Έμπορος)

–          Σουλάμ Δαυίδ (1880-1942, Επαγγελματίας)

–          Τσενίο Αλβέρτος (1898-1943, Έμπορος)

 

Αυτών όλων τη μνήμη τιμούμε σήμερα, μαζί με πολλές άλλες χώρες του κόσμου, μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που καθιέρωσε, τον Νοέμβριο του 2005, με το 60/7 Ψήφισμά του, την σημερινή ημέρα ως «Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

Επίσης τιμούμε τους Έλληνες πολίτες, «Δικαίους των Εθνών», που έσωσαν με κίνδυνο τη ζωή τους, διωκόμενους από τους ναζί και τους συνεργάτες τους. Μαζί με τα θύματα, λοιπόν, τιμούμε και τη μνήμη εκείνων των 327 συμπολιτών μας που επισήμως φέρουν τον τίτλο του «Δικαίου».

Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου 1945, οι συμμαχικές δυνάμεις και, εν προκειμένω, ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου, απελευθερώνοντας τους έγκλειστους κρατούμενους.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ήδη ένα χρόνο πριν το Ψήφισμα του Ο.Η.Ε., είχε καθιερώσει την 27ηΙανουαρίου ως «Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος», με την ψήφιση του Ν. 3218/2004 ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η παρούσα Βουλή, με την από 18 Νοεμβρίου 2015 ομόφωνη απόφασή της, προέβη στην επανασύσταση της «Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών», ως συνέχεια των αντίστοιχων Επιτροπών που λειτούργησαν στις δύο προηγούμενες Κοινοβουλευτικές Περιόδους, η οποία ήδη συνεδριάζει και φιλοδοξεί να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα του έργου της κατά την τρέχουσα Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η μελέτη και η επαφή με την Ιστορία του Ολοκαυτώματος αποτελεί χρέος και καθήκον μας, όχι μόνο ως προς την αυτονόητη απόδοση τιμής στα εκατομμύρια των θυμάτων, αλλά και ως προς την ανάγκη διαπαιδαγώγησης της σημερινής και των μελλοντικών γενεών, ιδιαίτερα σήμερα που οι ναζιστικές ιδέες φαίνεται να βρίσκουν νέους οπαδούς, σήμερα που οι προσφυγικές ροές αυξάνονται ανεξέλεγκτα, σήμερα που ορθώνονται τείχη στα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών. Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε όρθιοι ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των θυμάτων».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Φίλης ο οποίος είπε:

«Η κατανόηση της ιστορίας αυτής μας καθοδηγεί στην ανάληψη των ευθυνών που μας αναλογούν σήμερα στον τομέα της παιδείας και της καλλιέργειας των συνειδήσεων. Επιθυμούμε να συλλάβουμε το βάθος μιας οδυνηρής ιστορίας στην οποία συχνά η γενναιότητα και η αλληλεγγύη συγκρούστηκαν με τη μικροψυχία και την προδοσία. Να στοχαστούμε γύρω από το καλό και το κακό που εκδηλώνονται στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας αλλά στις μικρές της καθημερινής ζωής. Ποτέ δεν θα λυτρωθούμε από το βάρος του παρελθόντος αν δεν έλθουμε αντιμέτωποι με την ανθρώπινη βαρβαρότητα που εγγράφεται εντός της ιστορίας, ποτέ έξω από αυτήν.

Το Ολοκαύτωμα είχε παγκόσμιο αντίκτυπο αλλά συντελέστηκε στην πολιτισμένη Ευρώπη και την αφορά πρωταρχικά. Στην Ευρώπη επινοήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο μιας νέας τάξης πραγμάτων που στηριζόταν στην ιεραρχία των λεγόμενων φυλών και στην κυριαρχία της μίας από αυτές πάνω στις άλλες, με τη δολοφονία όσων θεωρούνταν διαφορετικοί.

Οφείλουμε, όμως, όλοι, να σκεφτούμε καλά και το μονοπάτι που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, ιδιαίτερα τώρα που ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην Ευρώπη. Ο καπνός των κρεματορίων ήταν η κατάληξη μιας πορείας που άρχισε με λόγια. Λόγια που ξεχώριζαν τους ανθρώπους, που στιγμάτιζαν εκείνους που δεν ανήκαν στην πλειοψηφία, που ζητούσαν από απλούς πολίτες να περιφρονούν, να φτύνουν και να προκαλούν δεινά σε συνανθρώπους τους γιατί αυτοί οι συνάνθρωποι δεν ήταν άνθρωποι αλλά «παράσιτα» ή «αντικοινωνικά» στοιχεία που μόλυναν την υγιή κοινωνία. Λόγια που ξεκίνησαν ως απόψεις κάποιων ακραίων αλλά που έσπειραν το σπόρο που κάρπισε όταν η οικονομική κρίση τσάκισε την κοινωνία και γέμισε απόγνωση τους ανθρώπους.

Από το βήμα αυτό οφείλω, επίσης, να απευθυνθώ στους Έλληνες αντισημίτες που δεν χάνουν ευκαιρία να αμφισβητήσουν τον πατριωτισμό των Ελλήνων Εβραίων με κάθε είδους πιθανούς και απίθανους τρόπους. Το αίμα των Ελλήνων Εβραίων χύθηκε για την ελευθερία της Ελλάδας όπως και το αίμα των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών όποτε η πατρίδα το χρειάστηκε. Οι Έλληνες Εβραίοι όταν αναφέρονται στους ίδιους χρησιμοποιούν το επίθετο «ομόθρησκοι» και οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευτική μειονότητα. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν κατοικούν σ’ αυτά τα χώματα από την αρχαιότητα;»