337 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα έπειτα από τους 583 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα σεισμόπληκτα χωριά της Λέσβου, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,1 ρίχτερ.

Μετά τις αυτοψίες μηχανικών, 337 σπίτια κρίθηκαν πως είναι κατοικήσιμα.

Οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Λέσβου με εξασφαλισμένη διαμονή, πλήρη διατροφή και φάρμακα σε όποιον χρειάζεται, τουλάχιστον για 15 μέρες.

Αφού περάσει το διάστημα των 15 ημερών θα τους χορηγηθεί επίδομα ενοικίου.

Να υπενθυμίσουμε πως δόθηκε παράταση για τις Πανελλήνιες εξετάσεις των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Επιστολή Σπίρτζη προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, να προβεί στα εκ νόμου προβλεπόμενα, ενώ κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν άτομα τα οποία επικαλούμενα την επιστημονική τους ιδιότητα προβαίνουν δημοσίως σε αβάσιμες εκτιμήσεις και δημιουργούν αναστάτωση στους κατοίκους.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμη κ. Εισαγγελεύ,

Δεδομένης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχουν περιέλθει τα νησιά της Χίου και Λέσβου από το σεισμό της 12-6-2017, η πολιτεία, παρακολουθώντας από την πρώτη στιγμή στενά την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς ενημέρωσής της (Εθνικό Αστεροσκοπείο κ.λ.π.), λαμβάνει εξαρχής όλα τα απαιτούμενα μέτρα με σκοπό την ασφάλεια των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, την εφαρμογή της πολιτικής προστασίας, της εκτίμησης και αποκατάστασης των ζημιών και την κατά το δυνατό άμεση επαναφορά της ομαλότητας της καθημερινότητας της ζωής στις πληγείσες περιοχές.

Δυστυχώς, εν μέσω της κρισιμότητας της κατάστασης αυτής, άτομα επικαλούμενοι την επιστημονική τους ιδιότητα, προβαίνουν  δημοσίως σε ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δηλώσεις και εκτιμήσεις, που παρεμποδίζουν σοβαρά το ανωτέρω έργο της και δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους, πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον και ζημιώνοντας περαιτέρω ανεπανόρθωτα την οικονομία των νησιών εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

Μετά ταύτα, σας γνωρίζουμε όλα τα ανωτέρω και παρακαλούμε να προβείτε στα εκ νόμου προβλεπόμενα, προκειμένου η Πολιτεία ανεμπόδιστα να επιτελέσει το έργο της.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Σπίρτζης»