Η 20χρονη Rania μας κάνει πρόσφυγες μαζί της. Αντέχεις αυτό το ταξίδι; | Video

LIKE US ON FACEBOOK

Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φύγει από τις πατρίδες τους, έχουν περπατήσει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, έχουν περάσει θάλασσες με βάρκες διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν κάπου με ασφάλεια. Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που συναντούν.

Οι Έλληνες ( τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους) τους δεχθήκαμε με αγάπη και προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε. Ξέρουμε όμως πραγματικά τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι; Ξέρουμε πραγματικά ποσό δύσκολα ήταν σ’ αυτό το ταξίδι;

Η Rania Mustafa Ali, 20 ετών ξεκίνησε το ταξίδι της από τα ερείπια του Kobane της Συρίας για την Αυστρία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του δύσκολου ταξιδιού της κατέγραφε με την κάμερα της (την οποία της έδωσε ένας Νορβηγός για τον λόγο αυτό) τα συναισθήματα της, τη διαδρομή, τις δυσκολίες.

H Rania είναι μια από τους πολλούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν απ’ τις βόμβες που αργά η γρήγορα θα κατέστρεφαν και το δικό τους σπίτι και αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Στην αρχή του video καταγράφει τα ερείπια στους δρόμους της πόλης της, μέρη όπου έχει χτυπήσει ο ISIS.

«Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι απλώς μια ζώνη πολέμου, για εμάς είναι το σπίτι μας. Υπάρχει τόση μιζέρια εδώ γύρω…Είμαι 20 χρονών και δεν έχω κάνει τίποτα ακόμα στη ζωή μου» ακούγεται να λέει η ίδια στο video.

Αποφασίζει, λοιπόν, να κάνει το μεγάλο ταξίδι για την Ευρώπη όσο κι αν την τρομάζει η θάλασσα, η ζωή της στη Συρία άλλωστε είναι ακόμα πιο τρομακτική.

Μ’ ένα σακίδιο στον ώμο, με λίγα ρούχα, προσωπικά αντικείμενα και πολλές αναμνήσεις ξεκινά την δικής της περιπέτεια. Και ήδη οι πρώτες δυσκολίες παρουσιάζονται. Στην διαδρομή για την Τουρκία βρίσκεται σε μια βάρκα με άλλα 52 άτομα. Σε μια βάρκα που έχει χώρο για 12 άτομα και έρχεται αντιμέτωπη με τον πνιγμό.

Για πολλές μέρες παραμένει εγκλωβισμένη στην Ειδομένη. Εκεί η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Σε σκηνές μέσα στη λάσπη χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει η επόμενη μέρα.

Κάθε προσπάθειά τους όμως για να περάσουν τα σύνορα φαντάζει μάταιη. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά. Και όχι μόνο αυτό, στο video φαίνεται πως η αστυνομία στα σύνορα κάνει χρήση όπλων, πετάει πέτρες στους άμαχους πρόσφυγες, στην προσπάθειά τους να τους εμποδίσουν να περάσουν τα σύνορα.

Κι όμως εκείνοι παραμένουν ενωμένοι και βοηθούν ο ένας τον άλλον, ενώ δέχονται βοήθεια και από πολλές εθελοντικές οργανώσεις.

Τελικά, με μια ψεύτικη ταυτότητα τα καταφέρνει και φτάνει στη Βιέννη, όπου εκεί την περιμένουν οι αρχές….Και η περιπέτεια συνεχίζεται…

Escape from Syria: Rania's odyssey

Rania Mustafa Ali, 20, filmed her journey from the ruins of Kobane in Syria to Austria. She is cheated by smugglers, teargassed and beaten at the Macedonian border. She risks drowning in the Mediterranean, travelling in a boat meant to hold 15 people but stuffed with over 50. Her footage shows what many refugees face on their perilous journey to Europe.This film was produced and directed by Anders Hammer.It was edited by Mat Heywood for The Guardian and commissioned and executive produced by Michael Tait

Posted by The Guardian on Mittwoch, 2. August 2017

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved