Το 2016 είναι σίγουρα απ’ τις πιο αμφιλεγόμενες χρονιές. Οι περισσότεροι βιάζονται να το αποχαιρετίσουν κι όχι άδικα μιας κι αυτή η χρονιά άλλαξε κυριολεκτικά όλο τον κόσμο- και όχι προς το καλύτερο. Κορυφαίες προσωπικότητες έφυγαν απ’ την ζωή συγκλονίζοντας όλο τον κόσμο, οι ισορροπίες στην Ευρώπη αλλάζουν μετά το Brexit, ο πόλεμος στη Συρία που συνεχίζει να μαίνεται παίρνει μαζί του χιλιάδες αθώες ψυχές, ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να γίνει πλανητάρχης, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σ’ ένα κομβικό σημείο, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να παραμένει αμφίβολο.

Γράφουν: Σταυρούλα Πεταλιού, Αφροδίτη Πρέβεζα

Μ’ αυτά τα δεδομένα, το 2016 είναι σίγουρα ένα έτος που του αξίζει μια ανασκόπηση για να θυμηθούμε τι ζήσαμε και να ελπίζουμε ότι δεν θα τα ξαναζήσουμε!

Οι θάνατοι που μας συγκλόνισαν

Πλήθος απωλειών για τον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο Σχεδόν κάθε μήνα μια κορυφαία προσωπικότητα που σημάδεψε τον 21ο αιώνα έφευγε απ’ την ζωή.

Το 2016 μπήκε και λίγες μέρες αργότερα ολόκληρος ο πλανήτης θρήνησε τον θάνατο του David Bowie. Και τελικά ακολούθησαν κι άλλες απώλειες όπως των René Angélil, Alan Rickman, Black, Παντελή Παντελίδη, Umberto Eco, Prince, Muhammad Ali, Ανδρέα Μπάρκουλη, Gene Wilder, Leonard Cohen, George Michael, Carrie Fisher.

Εκτός του καλλιτεχνικού κόσμου, ο ηγέτης της επανάστασης στην Κούβα,Φιντέλ Κάστρο έφυφε από την ζωή κλείνοντας το 2016 με μια γεύση πίκρας και προκαλώντας για ακόμα μια φορά θλίψη χιλιάδων ανθρώπων.

Η χρονιά που μας αποχαιρετά, όμως πήρε μαζί του πολλούς περισσότερους ανθρώπους. Το 2016 ήταν η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους προσφύγων. Ειδικότερα, τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου κάνουν λόγο για 4.901 άτομα που έχασαν την ζωή τους κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν την Μεσόγειο. Κι αν για κάποιους αυτοί οι θάνατοι είναι απλά αριθμοί και στατιστικά, ας αναλογιστεί κανείς ότι κάθε ένας αριθμός αντιστοιχεί σε μια ανθρώπινη ζωή.

Εκτός των προσφύγων, χιλιάδες άμαχοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εντός της Συρίας λόγω του εμφυλίου πολέμου, των συνεχόμενων βομβαρδισμών αλλά και των επιθέσεων του ISIS. Απ’ την αρχή του συριακού εμφυλίου πολέμου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 έχουν χάσει τη ζωή τους 310.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο Τραμπ νέος πλανητάρχης

Ο Ντόναλντ Τράμπ ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Λευκό Οίκο και να Κυβερνήσει την Αμερική αλλά και όλο τον κόσμο προκαλώντας πολλές – και δικαιολογημένες- ανησυχίες σ’ όλο τον πλανήτη.

Οι ακραίες δηλώσεις του σε συνδυασμό με τις προεκλογικές του εξαγγελίες, έχουν αφήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, των οποίων βέβαια όλοι φοβούνται τις απαντήσεις.

Θα διατηρήσει ο Ντ. Τραμπ την σκληρή του στάση απέναντι στους Μουσουλμάνους και θα συνεχίσει να υπεραμύνεται της ξενοφοβίας1  Θα ακολουθήσει ακραίες πολιτικές που θα ωφελήσουν τους λίγους και θ’ αφήσει στην τύχη του τον υπόλοιπο αμερικάνικο λαό; Θα ελαφρύνει φορολογικά τους μεγιστάνες του είδους του; Θα ακολουθήσει πιο σκληρή εξωτερική πολιτική απ’ τον Ομπάμα;  Ποιες χώρες θα έχει ως συμμάχους του; Θα συνεχίσει να εφαρμόζει την συμφωνία για την κλιματική αλλαγή ή θα γκρεμίσει ό,τι ηγέτες όλου του κόσμου επιχειρούσαν χρόνια να χτίσουν;

Γη με Τραμπ σκίτσο

Η Βρετανία αποχαιρέτησε την Ε.Ε. επιλέγοντας το Brexit

Οι πολίτες της Βρετανίας προσήλθαν στις κάλπες και αποφάσισαν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους αποχαιρετώντας την Ε.Ε.

Μπορεί από το «όχι» των Βρετανών στην παραμονή στην Ε.Ε. να πέρασαν πάνω από έξι μήνες, αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμα αναμένουμε να δρομολογηθεί η κατάσταση και η χώρα να αποχωρίσει οριστικά.

Στις 24 Ιουνίου την ημέρα δηλαδή του δημοψηφίσματος οι Βρετανοί προσήλθαν στις κάλπες και το Brexit επικράτησε με 51,9%, ενώ το Bremain συγκέντρωσε ποσοστό 48,1%.

Τα σενάρια που έφερε το «διαζύγιο» Βρετανίας- Ε.Ε. ήταν πολλά αλλά μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις του δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα ορατές στους πολίτες.

Τι αναμένουμε να συμβεί; 

Όπως έχει γνωστοποιήσει η Τερέζα Μέι τον Μάρτιο αναμένεται να καταθέσει την αίτηση για προσφυγή στο άρθρο 50 της Λισσαβώνας. Μέχρι στιγμής, βέβαια, η Πρωθυπουργός δεν μιλά για τις κινήσεις της και κρατά επτασφράγιστο μυστικό το τι θα κάνει.

Οι Βρετανοί επιχειρηματίες να τονίσουμε, πως τους τελευταίους μήνες δείχνουν φοβισμένοι και επειδή δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί στο μέλλον πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεων τους σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ολλανδία.

Έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, η δεύτερη πήρε παράταση για το 2017

κουμπαράς γουρούνι ευρώ

Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε μέσα στο 2016 φέρνοντας μεγάλες αλλαγές στις ζωές μας, όμως, η δεύτερη τελικά πήρε παράταση για το 2017, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα έκλεινε πριν εκπνεύσει το έτος.

Η «μαραθώνια» πρώτη αξιολόγηση διήρκεσε απ’ τον περασμένο Γενάρη μέχρι και τον Οκτώβριο κι έφερε στη ζωή μας νέα μέτρα και νέους όρους! Χιλιάδες συνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ τους, ο ΦΠΑ αυξήθηκε για να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, έγιναν νέες περικοπές στις συντάξεις που «βαφτίστηκαν» επανυπολογισμοί, ενώ γνωρίσαμε και τον «κόφτη» δαπανών, ο οποίος καραδοκεί στη γωνία εάν η Αθήνα παρεκκλίνει απ’ τους στόχους της.

Και μπορεί όλα τα παραπάνω να έφεραν νέες δυσκολίες στις ζωές των Ελλήνων, όμως, κρίθηκαν απαραίτητα απ’ τους κυβερνώντες για να κλείσει το κεφάλαιο της πρώτης αξιολόγησης και να εκταμιευθούν τα ποσά που είχε ανάγκη η Ελλάδα για την κάλυψη των υποχρεώσών της.

Σειρά έχει τώρα η δεύτερη αξιολόγηση η οποία δεν έκλεισε στο τέλος Νοέμβρη- αρχές Δεκέμβρη, αλλά ούτε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Εκεί, οι εταίροι αποφάσισαν ότι έχει γίνει πρόοδος, ωστόσο, τόνισαν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά κι έτσι Κυβέρνηση και Θεσμοί αναμένουν να ξανακαθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μετά τις γιορτές.

Μπορεί να μην πήγαμε σε εκλογές, αλλά έγινε ανασχηματισμός

υπουργικό συμβούλιο

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση μπορεί σε κάθε ευκαιρία που την δινόταν να ζητούσε εκλογές αλλά ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να προβεί σε ανασχηματισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, είπε «αντίο» σε μερικούς από τους παλιούς του φίλους και έβαλε στην Κυβέρνηση νέα άτομα, μικρότερης ηλικίας τον Νοέμβριο.

Μετά από την ορκομωσία της νέας Κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας και έκανε λόγο για «νέο ξεκίνημα».

Η νέα Κυβέρνηση αποτελείται συνολικά τα μέλη είναι 49. Οι υπουργοί είναι 21, οι υφυπουργοί 26, ενώ τα Υπουργεία είναι 20.
Από την Κυβέρνηση αποχώρησαν ο κ. Φίλης, ο κ. Μπαλτάς, ο κ. Μάρδας, ο κ. Παρασκευόπουλος, η κ. Αναγνωστοπούλου αλλά ο κ. Αλεξιάδης, ενώ εισήλθαν έξι νέα άτομα.

Ποια είναι αυτά;

  • Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος
  • Η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου
  • Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης
  • Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου
  • Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,  Αλέξης Χαρίτσης
  • Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος

Λαμβάνοντας υπόψιν την παραπάνω ανασκόπηση δεν απορεί κανείς γιατί βιαζόμαστε να φύγει το 2016 και πλέον μετράμε αντίστροφα να υποδεχθούμε το 2017 που ευχόμαστε να είναι ένα έτος με λιγότερες απώλειες, περισσότερες χαρές, περισσότερες θετικές ειδήσεις και φυσικά να είναι μια χρονιά που θα γεμίσει όλο τον κόσμο με ελπίδα!

Καλή χρονιά, λοιπόν, με τις καλυτερες ευχές από όλους μας!

photo:REUTERS/Pawel Kopczynski