Η 14 χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου, δις παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι, μιλά στο iPop

LIKE US ON FACEBOOK

Η Σταυρούλα Τσολακίδου είναι ένα σύγχρονο παιδί – θαύμα. Είναι παιδί θαύμα διότι κατάφερε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να κατακτήσει 2 διεθνείς διακρίσεις στο σκάκι: την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κοριτσιών κάτω των 14 ετών το Δεκέμβριο του 2013 και το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του 2014, που ολοκληρώθηκε μόλις στις 29 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό, μάλιστα, πέτυχε να διακριθεί στην ανώτερη από την δική της κατηγορία Κορασίδων μέχρι 16 ετών, όπου έλαβαν μέρος 84 σκακίστριες από 49 χώρες.

Στην Ελλάδα της κρίσης, όμως, και των γκρεμισμένων ονείρων, εκτός από παιδί-θαύμα είναι και κάτι πιο σημαντικό: Πρότυπο. Είδωλο για όλους τους νέους που διεκδικούν τους στόχους τους, απόδειξη ότι αν εργάζεσαι σκληρά μπορείς να τα καταφέρεις, ελπίδα ότι υπάρχουν ακόμα πεφωτισμένοι δάσκαλοι που ανοίγουν το δρόμο στους νέους. Η Σταυρούλα μίλησε στο iPop για την προετοιμασία της, τα μελλοντικά της σχέδια και την αναγνώριση που εισπράττει.

 1. Πώς ένιωσες που διαγωνιζόσουν σε κατηγορία μεγαλύτερη από τη δική σου;
 2. Έχοντας κατακτήσει τον Δεκέμβριο στο Ντουμπαι την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κοριτσιών κάτω των 14, ήθελα να βάλω πιο δύσκολους στόχους για την εξέλιξή μου. Έτσι με την βοήθεια των γονέων μου, του προπονητή μου και των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα μου, πήραμε την δύσκολη απόφαση να διαγωνιστώ σε μία μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία. Για αυτό το λογο ήταν πολύ σημαντικό να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες των ανθρώπων που πιστευαν στις δυνατότητες μου. Είχα αρκετό άγχος, προσπάθησα να δώσω το καλύτερό μου εαυτό αλλά το αποτέλεσμα με έκανε χαρούμενη διπλά.

Σταυρούλα Τσολακίδου

 1. Πώς ένα κορίτσι στην Καβάλα ανακάλυψε και καλλιέργησε αυτό το ταλέντο;
 2. Καταρχάς η πόλη της Καβάλας έχει παράδοση στο συγκεκριμένο άθλημα. Έχει αναδείξει πολλά ταλέντα και πρωταθλητές όπως η Αννα-Μαρία Μπότσαρη, ο Παυλίδης Αντώνης οι οποίοι κάναν γνωστή την Καβάλα τόσο μέσα στον Ελλαδικό χώρο, όσο και στον Παγκόσμιο. Έχοντας αρχίσει να παίζω σκάκι με τον πατέρα μου και την μεγαλύτερη μου αδελφή, στις ελεύθερες μου ώρες, άρχισε να με κεντρίζει το ενδιαφέρον. Τα πρώτα μου μαθήματα, τα έκανα στο Δημοτικό σχολείο, καθώς παλαιότερα κάναν μαθήματα οι προπονητές του σκακιστικού συλλόγου της πόλης μας σε πολλά σχολεία. Πήρα μέρος σε ένα τουρνουά και έχοντας πάει καλά, ο Δάσκαλος σκακιού του σχολείου μου ο κ.Μαλγαρινός Σπύρος με προέτρεψε να γραφτώ στον σύλλογο ετσι ωστε να κάνω πιο εντατικά μαθήματα.Χάρη στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον σκακιστικό όμιλο Καβάλας, και από μεριάς προπονητών καθώς και από μεριάς Διοίκησης, άρχισα να βελτιώνομαι σκακιστικά και άρχισα να λαμβάνω μέρος σε τουρνουά σε Πανελλήνιο και μετέπειτα σε Παγκόσμιο επίπεδο.
 3. Πώς προετοιμάζεσαι για τους αγώνες; Απαιτείται απλώς πολλή εξάσκηση; 
 4. Τον καιρό της προετιμασίας για τους αγώνες η προπόνηση είναι πιο εντατική. Για ένα διάστημα περίπου 2 μηνών και αφού ξέρω ποιοι θα είναι περίπου οι αντίπαλοι μου προετοιμάζομαι και πάνω στο παιχνίδι τους. Προσπαθώ να βελτιώνομαι και να καλύψω τα κενά μου και να διορθώνω τα λάθη μου. Πέρα όμως από την σκακιστική προπόνηση και εξάσκηση, πρέπει να βρίσκομαι και σε καλή σωματική κατάσταση έτσι ώστε να έχω καλή αντοχή στους αγώνες μιας και αυτοί κρατάνε πολλές ώρες.
 5. Στο σχολείο έχεις κάποια κλίση ή προτίμηση σε μάθημα;  Αντιμετωπίζεις το σκάκι απλώς ως ένα χόμπι ή αποτελεί για σένα ενασχόληση με σημαντικές προοπτικές;
 6. Τα μαθήματα που ξεχωρίζω  σαν αγαπημένα στο σχολείο είναι τα μαθηματικά και η βιολογία. Το σκάκι γενικά βοηθάει πολύ στα μαθηματικά μιας και πρέπει να κάνεις υπολογισμους και να μετρας βαριάντες. Θα ήθελα να σπουδάσω μαθηματικά ή βιολογία, σε συνδυασμό με την μεγάλη μου αγάπη το σκάκι που θα ήθελα να συνεχίσω να αγωνίζομαι όχι μόνο σαν χόμπυ αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο είτε να γίνω προπονήτρια σκακιού.
 7. Ποιο είναι το πιο ωραίο σχόλιο ή η πιο θερμή αντίδραση που συνάντησες μετά τις διακρίσεις σου;
 8. Κάθε φορά που γυρνάω στη Καβάλα από ενα τουρνουά έχοντας σημειώσει κάποια επιτυχία, μου δίνουν συγχαρητήρια και μου δείχνουν ότι χαίρονται μαζί μου, πράγμα που με κάνει διπλά χαρούμενη και ευτυχισμένη. Γελασα με το εξης χιουμοριστικο σχολιο ενός φιλου που μου έγραψε «Χάλια τα πήγες….. ελεος…. μονο 2η?».

 

 

 1. Έχεις θέσει κάποιο συγκεκριμένο στόχο για τις επόμενες διοργανώσεις;
 2. Το επόμενο σημαντικό τουρνουά για μένα που θα πάρω μέρος είναι το Πανευρωπαικό πρωτάθλημα οπου θα διαγωνιστώ στην κατηγορία μου, κορίτσια 14, το οποίο θα γίνει στο Μπατούμι της Γεωργίας από τις 18-30/10/2014. Και εκεί θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, στόχος μου είναι μια θέση στη 3άδα.
 3. Πολλοί λένε ότι η νέα γενιά της Ελλάδας έχει περιορισμένες προοπτικές και επιλογές. Πώς μπορεί να εμπνεύσει ένα μαθητή το δικό σου παράδειγμα;
 4. Ειναι αλήθεια οτι οι νέοι άνθρωποι έχουν περιορισμένες επιλογές, είναι δύσκολο πλέον στην Ελλάδα να κάνεις αυτό που θέλεις. Αλλα αν αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, χωρίς να είναι απαραίτητα αυτό το σκάκι, δώσεις όλο σου τον εαυτό και κάνεις θυσίες, τότε το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.Στο τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σκακιστικό όμιλο Καβάλας,τον κ. Θεοδωρίδη Βασίλη, που έχει συμβάλει πάρα πολύ στην ανάπτυξη του σκακιού στην πόλη μας και γενικά στο Ελληνικό σκάκι, τους προπονητές που είχα έως τώρα, καθώς και τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου και την οικογένεια μου.
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved