1. Βελτιώνει το λεκτικό IQ
  Μια έρευνα σε άτομα 8 έως 11 ετών βρήκε ότι όσοι είχαν εξωσχολικές μουσικές δραστηριότητες, είχαν αναπτύξει υψηλότερο IQ και οπτική αντίληψη, σε σχέση με όσους δεν είχαν μουσική παιδεία.
 2. Μας ανατριχιάζει
  Σύμφωνα με έρευνα του 2010, πάνω από το 90% έχουν νιώσει ανατριχίλα ακούγοντας ένα κομμάτι που τους αρέσει. Αυτό συνδέεται με το πόσο ανοιχτοί είναι στις εμπειρίες. Όσοι έχουν ανεπτυγμένο αυτό το γνώρισμα ήταν και πιο πιθανό να παίζουν οι ίδιοι κάποιο μουσικό όργανο ή να αξιολογούν τη μουσική ως σημαντική για αυτούς.
 3. Ακούγοντας ενεργητικά γινόμαστε πιο χαρούμενοι
  Έρευνα του 2013 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που άκουγαν ανεβαστική μουσική και έβαζαν τους εαυτούς τους στη διαδικασία να νιώσουν πιο χαρούμενοι, ένιωσαν ότι η διάθεσή τους ανέβηκε περισσότερο από όσους άκουγαν παθητικά μουσική.
  Αυτό υποδεικνύει ότι όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί, η επίδραση της μουσικής είναι πολύ πιο ισχυρή.
 4. Η μουσική μας φέρνει κοντά
  Φιλανδοί μαθητές που συμμετείχαν σε μαθήματα μουσικής, δήλωσαν πιο ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους στο σχολείο από τους μαθητές οποιουδήποτε άλλου σχολείου.
 5. Η μουσική κάνει καλό στην καρδιά…
  ή τουλάχιστον μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους το οποίο σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις.
  Μια περίληψη 23 μελετών σε 1.500 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα κατέληξε ότι ακούγοντας μουσική μειώνονται οι χτύποι της καρδιάς, η πίεση του αίματος και το άγχος.
 6. Η down μουσική μας ανεβάζει
  Είναι περίεργο άλλα κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν ότι η λυπητερή μουσική τους βελτιώνει τη διάθεση, υπό τις σωστές συνθήκες. Αυτό συμβαίνει διότι δημιουργεί ένα ενδιαφέρον μείγμα συναισθημάτων -κάποιων αρνητικών και κάποιων θετικών. Οπότε, αντιλαμβανόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα στη μουσική, αλλά δεν τα νιώθουμε έντονα.
 7. Βλέπουμε χαρούμενα πρόσωπα
  Μόλις 15 δευτερόλεπτα μουσικής αλλάζουν τον τρόπο που κρίνουμε τα συναισθήματα στα πρόσωπα των άλλων. Σε έρευνα που έγινε οι συμμετέχοντες που είχαν ακούσει χαρούμενη μουσική αντιλαμβάνονταν τα πρόσωπα των άλλων ως χαρούμενα. Το ίδιο συνέβαινε και με τη λυπητερή μουσική. Τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα φάνηκαν σε ανθρώπους που κοιτούσαν πρόσωπα με ουδέτερη έκφραση. Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες προέβαλλαν τη διάθεση που τους προκαλούσε η μουσική στα πρόσωπα των άλλων.
 8. Το χρώμα της μουσικής
  Οι άνθρωποι, ακόμα και από διαφορετικούς πολιτισμούς, τείνουν να συσχετίζουν τη μουσική με συγκεκριμένα χρώματα. Παραδείγματος χάριν, τόσο πολίτες του Μεξικό όσο της Αμερικής έδειξαν αξιοσημείωτες ομοιότητες στο να συνδέουν τα πιο μουντά και σκοτεινά χρώματα με λυπητερά τραγούδια και πιο ζωντανά χρώματα με χαρούμενη μουσική.
 9. Μπορεί να επαναφέρει την όραση;
  Στο 60% των ατόμων που περνάνε εγκεφαλικό επηρεάζονται οι οπτικές περιοχές του εγκεφάλου, που κάνουν τους ασθενείς να χάνουν την αντίληψη που βρίσκονται στην αντίθετη περιοχή από το σημείο που έχει υποστεί βλάβη.
  Όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι στους ασθενείς που άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική, μέρος της οπτικής αντίληψης αποκαταστάθηκε.
  Επομένως, η μουσική μπορεί να είναι σημαντικό εργαλείο στην αποκατάσταση του ασθενούς μετά το εγκεφαλικό.
 10. Τα μωρά γεννιούνται για να χορεύουν!
  Μωρά 5 μηνών ανταποκρίνονται στη μουσική και τη βρίσκουν πιο ενδιαφέρουσα από την ομιλία.