Γνωρίζουμε ότι οι αντιλήψεις μας για τη σεξουαλική συμπεριφορά διαμορφώνονται από νεαρή ηλικία και έχουμε την τάση να κατηγορούμε τις προφανείς επιρροές: τα πορνό, τα βιντεοπαιχνίδια και τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Sex and the City που δημιουργούν μια κατασκευασμένη εικόνα της σεξουαλικότητας. Όμως, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Sex Research δείχνει ότι τα έντυπα περιοδικά συνεχίζουν να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι άνθρωποι τη σεξουαλική συμπεριφορά και τη συναίνεση.

Η μελέτη περιελάμβανε ένα δείγμα 313 πρωτοετών φοιτητών κολεγίου σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές συμμετείχαν σε μια online έρευνα για το πόσο συχνά διαβάζουν γυναικεία περιοδικά όπως το Cosmopolitan, καθώς και ανδρικά περιοδικά όπως το Playboy και το Maxim. Οι συμμετέχοντες έλαβαν 11 φράσεις σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά και αξιολόγησαν πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με την καθεμία σε μια κλίμακα επτά σημείων. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν «αν θα ένιωθαν άνετα να σταματήσουν κάποιον όταν κάνει σεξουαλική κίνηση εφόσον δεν ενδιαφέρονται» ή «αν θα σταματούσαν για να ρωτήσουν αν είναι όλα εντάξει» εάν ο/η σύντροφός τους δεν ήθελε να κάνει σεξ μαζί τους.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, τα περιοδικά παίζουν βασικό ρόλο στις σκέψεις των φοιτητών σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά. Ειδικότερα, οι συγγραφείς της έρευνας σημειώνουν ότι οι νέοι επηρεάζονται από την «έκθεση στις απόψεις που εκφράζονται στα ανδρικά περιοδικά που συνδέονται με τις προθέσεις τους για διαπραγμάτευση της συναίνεσης». Με απλά λόγια, τα περιοδικά κάνουν τους άνδρες να έχουν συγκεχυμένη αντίληψη της συναίνεσης όπως εκφράζεται από τις γυναίκες. Οι φοιτητές ήταν πιο πιθανό να διαφωνούν με φράσεις όπως «Θα σταματούσα πάντα την πρώτη φορά που η σύντροφό μου θα μου έλεγε όχι στο σεξ ».

Οι άντρες που διαβάζουν αντρικά περιοδικά είναι πιθανό να μην καταλαβαίνουν ότι το « όχι στο σεξ, σημαίνει όχι». Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι οι άντρες πιέζονται να κάνουν σεξ, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

Παραδόξως, για τις γυναίκες το αποτέλεσμα ήταν εντελώς αντίθετο! Όσες γυναίκες διάβαζαν τακτικά γυναικεία περιοδικά ήταν πιο πιθανό να συμφωνήσουν με δηλώσεις του τύπου «δεν θα υποκύψω στην πίεση -είτε λεκτική ή σωματική- για να κάνω σεξ», γεγονός που υποδηλώνει τη δυναμικότητα που εμπνέουν αυτά τα περιοδικά σχετικά με την άρνηση ανεπιθύμητης σεξουαλικής επαφής.