Δεν είναι ανάγκη να πας στον οδοντίατρο για να ανοίξεις το στόμα σου! Αραιά και που θα πρέπει να ελέγχεις μόνος σου τη γλώσσα σου σ ένα καθρέφτη για να δεις αν όλα είναι καλά στο στόμα σου! Οπότε πήγαινε το καθρέφτη και ψάξε όλα τα συμπτώματα που σου δείχνει η γλώσσα σου!

Σύμπτωμα: Πρησμένο γκρι / λευκό σημείο κάτω από τη γλώσσα

Τι σημαίνει: Θα μπορούσε να έχεις φραγμένο σιαλογόνους αδένες. Αν συμβαίνει αυτό, κάτι εμποδίζει τους μικροσκοπικούς αγωγούς, και δεν μπορεί να στραγγίξει το σάλιο, προκαλώντας πρήξιμο, συσσώρευση υγρού, και πόνο. Μία από τις πιο κοινές αιτίες ενός φραγμένου αγωγού είναι μία σιελογώνα πέτρα. «Είναι μια ποσότητα ασβεστίου παρόμοια με μια πέτρα στα νεφρά» λέει ο Mark Woff, DDS, πρόεδρος της cariology και ολοκληρωμένης φροντίδας στο New York University College of Dentistry. Εάν δεν υποχωρεί από μόνο του μέσα σε λίγες ημέρες, κλείσε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σου

Σύμπτωμα: Πληγές με ένα στεφάνι γύρω τους.

Τι σημαίνει: Μια υγιής γλώσσα είναι ροζ και σχετικά ομαλή, χωρίς εξογκώματα ή ανωμαλίες. Εάν παρατηρήσεις οτιδήποτε κόκκινο ή υπόλευκο μπάλωμα, ένα σημείο με ένα κόκκινο στεφάνι γύρω του, λευκές περιοχές σαν δαντέλα, ή πληγή που δεν έχει επουλωθεί, πρέπει να μιλήσεις άμεσα με τον γιατρό σου καθώς θα μπορούσε σε ακραία περίπτωση να είναι σημάδια καρκίνου!

Σύμπτωμα: Χοντρή κόκκινη γλώσσα.

Τι σημαίνει: Πρέπει να ελέγξεις τη διατροφή σου καθώς αυτό υποδηλώνει έλλειψη βιταμινών! Η γλώσσα είναι από τα πρώτα μέρη που εμφανίζεται η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων

Σύμπτωμα: Γκρίζα και γλοιώδης γλώσσα

Τι σημαίνει: Μοιάζει σαν να καλύπτεται από ένα γκρίζο και γλοιώδες στρώμα; Μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα στο έντερο ή στο στομάχι και ο οργανισμός να έχει ανάγκη από αποτοξίνωση.

Σύμπτωμα: Άφθες

Τι σημαίνει: Οι άφθες μπορεί να οφείλονται σε πτώση του ανοσοποιητικού ή σε έλλειψη βιταμινών. Εάν επιμένουν, μπορεί να είναι στοματίτιδα. Σε κάθε περίπτωση πήγαινε σ ένα φαρμακείο να σου δώσει κάποιο ανακουφιστικό σκεύασμα!

Σύμπτωμα: Στεγνή γλώσσα

Τι σημαίνει:Γλώσσα τραχιά και ξερή γλώσσα υποδηλώνει εμφάνιση αφυδάτωσης. Είναι τυπικό σύμπτωμα εμπύρετης ασθένειας, εμετών ή/και δυσεντερίας ή ότι έχεις “ξεχάσει” να πιεις νερό για πολλές ώρες.