Πόσες φορές δεν έχεις ξεκινήσει για το αεροδρόμιο και το μοναδικό πράγμα που έχεις στο μυαλό σου είναι ο προορισμός, είτε το ταξίδι είναι επαγγελματικό είτε για λόγους αναψυχής; «Άντε να φτάσουμε στο αεροδρόμιο! Γιατί καθυστερεί η πτήση; Πάλι οικογένεια κάθεται πίσω μου δεν θα με αφήσουν σε ησυχία», είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουμε, δημιουργώντας την αίσθηση στον εαυτό μας πως το αεροπλάνο πλέον αποτελεί ένα αναγκαίο κακό!

Κι όμως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που στρέφουν το βλέμμα τους στον ουρανό και συγκινούνται κάθε φορά που περνάει αεροπλάνο! Οι παρατηρητές αεροπλάνων αγαπούν την αεροπορία σαν μικρά παιδιά και μέσω των φωτογραφιών τους προσπαθούν να μεταφέρουν στον υπόλοιπο κόσμο το πάθος τους για αυτήν.

Τι είναι όμως οι παρατηρητές αεροπλάνων; Πρόκειται για απλούς ανθρώπους που περιμένουν σε συγκεκριμένα αεροδρόμια να αποθανατίσουν από κάθε πιθανή γωνία, τη στιγμή που θα προσγειώνεται το αεροσκάφος.

«Άλλος θέλει να τραβήξει φωτογραφίες για να έχει ένα πολύ ωραίο άλμπουμ, άλλος θέλει να τραβήξει βίντεο για να καταγράψει τη στιγμή της προσγείωσης ή ένα διερχόμενο αεροπλάνο και άλλος γιατί απλά θέλει να καταγράψει το είδος των αεροπλάνων που κατεβαίνουν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο,» μας εξηγεί ο Γιώργος Φουντούκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αεροπορίας ”Απογείωση”.

Οι παρατηρητές αεροπλάνων, καταγράφουν απίστευτες εικόνες από προσγειώσεις αεροσκαφών και τις μοιράζονται με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του διαδικτύου.

Ο λόγος, απλός για τον κ. Φουντούκο: «Αυτό που μας ενώνει, είναι η κοινή μας αγάπη για τα αεροπλάνα και τις πτήσεις και δε διστάζουμε να το εκφράζουμε με κάθε τρόπο. Για τις ωραίες αναμνήσεις που θα μείνουν.»

  1. Πόσο ασφαλές όμως είναι ένα τέτοιο χόμπι;
  2. Πρόκειται για ασφαλής παρατήρηση. Φοράμε όλοι τα ειδικά γιλέκα μας για να φαινόμαστε στο χώρο του αεροδρομίου και κρατάμε τις ασφαλείς αποστάσεις από τα αεροπλάνα. Είμαστε απόλυτα ασφαλείς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ενώ εφοδιαζόμαστε πάντα την ειδική άδεια που χρειάζεται από το εκάστοτε αεροδρόμιο.
  3. Ποια είναι τα αεροδρόμια που προσφέρονται για μια τέτοια δράση;
  4. Πηγαίνουμε και στο εξωτερικό σε πολλά αεροδρόμια. Τα καλύτερα αεροδρόμια όμως για φωτογραφίες κατά την άποψή μας είναι αυτό της Σκιάθου και της Κέρκυρας. Δεν περιμένουμε όμως μόνο γύρω από αεροδρόμια μπορεί να περιμένουμε στο σπίτι μας.
  5. Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στα ελληνικά αεροδρόμια;
  6. Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι πιο φιλικά ακόμα στους παρατηρητές με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για παρατηρητές. Στην Αθήνα είμαστε πιο περιορισμένοι όμως γίνονται συνεχώς βήματα μπροστά. Το Ελ. Βενιζέλος έχει ανοίξει τις πόρτες του για εμάς και , έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μέχρι στιγμής.
  7. Είναι πολλοί οι παρατηρητές στην Ελλάδα;
  8. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί. Ο σύλλογός μας αποτελείται από 100 εγγεγραμμένα άτομα. Πραγματοποιούμε διάφορες εκδηλώσεις και ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να προβάλλουμε το χόμπι μας και να συγκεντρώσουμε φωτογραφικό υλικό.
  9. Παρά το γεγονός πως όλα τα ταξίδια του γίνονται με δικά τους έξοδα, οι παρατηρητές δεν έχουν σκεφτεί ποτέ να κρατήσουν τις φωτογραφίες τους για τον εαυτό τους;
  10. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την αγάπη μας για την αεροπορία. Με το δικό μας τρόπο προσπαθούμε να μεταδώσουμε αυτή μας την αγάπη και στον υπόλοιπο κόσμο, από τη δική μας οπτική γωνία.