Κάθεσαι μπροστά από το μεγάλο κουτί, πατάς το on και ξεκινάς να βλέπεις τηλεόραση … σε χαλαρώνει, σου κρατάει παρέα, σε ενημερώνει ακόμα και νεύρα να έχεις μερικές φορές σου τα παίρνει με ένα μαγικό και ανεξήγητο τρόπο. Έχεις σκεφτεί όμως πόσες ώρες, ή καλύτερα πόσα χρόνια ζεις αφοσιωμένος/η εκεί στον καναπέ κοιτώντας την τηλεόραση , πόσα πράγματα χάνεις και οκ, πόσα ακόμα μπορείς να κερδίσεις;

Ανά καιρούς βλέπουμε μελέτες, διαβάζουμε έρευνες και ακούμε για πειράματα που αναφέρονται στο μεγάλο χαζοκούτι, όπως έλεγαν οι γιαγιάδες. Κάποιες στιγμές μάλιστα σου έρχεται στο μυαλό η φωνή της δικιά σου γιαγιάς να λέει: «Φύγε πια από την τηλεόραση … θα χαζέψεις» και ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο σου.

Σύμφωνα λοιπόν με μία αμερικάνικη έρευνα που έγινε από το Center for Media Literacy η ζωή μας και γενικότερα η ύπαρξη μας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τηλεόραση. Οι οικογένειες απολαμβάνουν τηλεόραση συνήθως πάντα την ώρα του μεσημεριανού τους γεύματος και το 71% όλων των οικογενειών, έχουν τηλεόραση ακόμα και στο υπνοδωμάτιο.

Όπως αποδείχθηκε, κατά μέσο όρο οι ενήλικες απολαμβάνουν 4 ώρες τηλεόραση ημερησίως ενώ τα μικρά παιδιά υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό και φτάνουν μέχρι και τις 32 ώρες εβδομαδιαίως.

 Tip !

Συντονίσου στο Μαμά HELP με την Αθηναΐδα Νέγκα γιατί θα σου λύσει όλες τις απορίες για το παιδί και την τηλεόραση στην επόμενη εκπομπή της!

Συμβουλή!

Όταν αφήνεις τα παιδιά σου μπροστά από την τηλεόραση, θα ήταν καλό να ελέγχεις τα προγράμματα που παρακολουθούν γιατί υπάρχουν πολλά αυστηρώς ακατάλληλα.