Μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια απουσίας από το θέατρο, η Χρυσούλα Διαβάτη δεν μπόρεσε να αρνηθεί να συμμετέχει στην παράσταση «Δύο γυναίκες χορεύουν» η οποία ανέβηκε στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το ipop τη συνάντησε και μίλησαν για την καριέρα της, την Τέχνη της και φυσικά τα όνειρα και την οικογένειά της.

 1. Tόσα χρόνια καριέρας. Τα ίδια σχεδόν χρόνια οικογένειας. Κάνετε απολογισμούς;
 2. Δεν μου μένει χρόνος για απολογισμούς. Ποτέ δεν είχα χρόνο να υπολογίσω και να σκεφτώ. Ειδικά όσον αφορά την καριέρα. Για μένα πάντα μπροστά ήταν η ζωή μου. Και ήταν μία ζωή πολύ γεμάτη. Με τα καλά της και τα άσχημα. Είμαι ένας άνθρωπος ευνοημένος από τον Θεό.
 3. Θυσιάσατε κάτι για την Τέχνη;
 4. Τίποτα.
 5. Ισως θα μπορούσατε να είχατε παραπάνω από ένα παιδί
 6. Ναι. Δεν έγινε όμως για την Τέχνη. Έγινε για βιοποριστικούς λόγους. Ήτανε χρόνια δύσκολα και έπρεπε να ζήσουμε. Ειδικά όταν είσαι νέος αντιμετωπίζεις περισσότερες δυσκολίες. Έτσι και εγώ έπρεπε να δουλεύω. Μακάρι να μπορούσα να είχα δέκα παιδιά. Είναι τεράστια ευτυχία. Όμως ήθελα το παιδί μου να το μεγαλώσω εγώ, γιαυτό δεν έκανα παραπάνω.
 7. Ως κόρη στρατιωτικού αντιμετωπίσατε πρόβλημα όταν ανακοινώσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με το θέατρο;
 8. Θυμάμαι τον πατέρα μου να λέει στην μητέρα μου «τώρα το μόνο που λείπει από το σπίτι είναι ένα κόκκινο φανάρι». Ήταν πολύ φυσικό. Αμέσως μετά την αποφοίτησή μου από την σχολή κάναμε ένα τουρ στην επαρχία. Εκεί δεν μας έβαζαν στα ξενοδοχεία γιατί και εκεί υπήρχε η παλιά ρετσινιά ότι οι ηθοποιοί ήταν ελαφρών ηθών. Τον σεβασμό τον κερδίζεις.
 9. Διδαχθήκατε υποκριτική από σημαντικούς ανθρώπους και υπήρξατε στην σκηνή με όλα τα Ιερά Τέρατα. Σήμερα λείπει αυτό το μέγεθος;
 10. Το μέγεθος λείπει από παντού. Δε θα μπορούσε να μην λείπει από τον πολιτισμό που είναι το πρώτο πράγμα που πλήττεται πρώτο.. Στον τόπο τον δικό μας θα έπρεπε να πουλάμε μόνο πολιτισμό, ήλιο και θάλασσα. Αν ανατρέξετε στο παρελθόν θα δείτε ότι ό,τι χειρότερο έχουν το βάζουν στον χώρο του πολιτισμού. Από υπουργεία, θέσεις, χώρους.
 11. Γιατί συμβαίνει;
 12. Επειδή είναι απολίτιστοι οι ίδιοι.
 13. Σας φούσκωσε τα μυαλά η αναγνωρισιμότητά σας; 
 14. Πάντα με κούραζε. Ο κόσμος πάντα με αντιμετώπιζε με σεβασμό. Δεν είχα τα ξεσπάσματα που είχαν άλλοι. Ίσως γιατί δεν ήμουν ποτέ του συρμού.
 15. Είστε από τις πρώτες ηθοποιούς που έκαναν τηλεόραση.
 16. Υπήρχαν ακόμα καλοί σκηνοθέτες τότε. Δεν είχαμε καν στούντιο. Η παραγωγή γίνονταν στον Οτέ κοντά στην Ομόνοια.. Δεν υπήρχε ούτε μοντάζ. Όλες οι σειρές ήταν εξαιρετικές, βασισμένες σε σπουδαία βιβλία.
 17. Όλες οι μεγάλες επαναστάσεις ξεκίνησαν από την Τέχνη. Γιατί δεν γίνεται σήμερα;
 18. Δεν τα βάζω με τους νέους. Έτσι έχουν μάθει. Αλλά το μυαλό τους είναι στα μπαρ ή τις ουσίες. Υπάρχει μία γενικότερη αποβλάκωση. Τότε δεν ήταν έτσι οι νέοι που έκαναν τις επαναστάσεις. Όμως δεν πάει άλλο. Πιστεύω ότι θα γίνει μία έκρηξη.
 19. Σε έναν ιδανικό κόσμο αυτή την στιγμή ζούσατε σε ένα αγρόκτημα με τον σύζυγο σας;
 20. Ναι. Γιατί το δικαιούμαι. Το έφτιαξα δουλεύοντας σκληρά όλα αυτά τα χρόνια. Μου αρέσει να καλλιεργώ τη γη. Το καλοκαίρι δεν αγόραζα λαχανικά. Τα έβγαζα όλα από τον κήπο μας. Το όνειρο μου πάντα είναι να πάω εκεί και να ζήσω αυτή την υπέροχη ζωή. Με την ηρεμία μας, τα λουλούδια μας, τα βιβλία μας, τα εγγόνια μας. Σε παίρνει το παράπονο και λες πόσο θα ζήσω ακόμα;
 21. Είστε εύκολος άνθρωπος;
 22. Είμαι πολύ δύσκολος άνθρωπος. Αλλά δεν είμαι κακός άνθρωπος. Πολλές φορές δεν είσαι εύκολος γιατί εκεί σε οδηγούν οι καταστάσεις. Για αυτό δεν μπορώ να κατηγορήσω ποτέ τους νέους παρά μόνο να τους αγαπήσω.
 23. Με τον άνδρα σας ήσαστε μαζί μια ολόκληρη ζωή. Λείπουν τέτοιες ιστορίες αγάπης σήμερα;
 24. Οι άνθρωποι που τις ζουν είναι σεμνοί. Δεν βγαίνουν να διατυμπανίσουν την σχέση τους. Εμείς δεν πουλήσαμε ποτέ τη ζωή μας.