Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι επιλέγουν συζύγους με παρόμοιο DNA, κάτι που δικαιολογεί γιατί πολλές φορές τα παντρεμένα ζευγάρια μοιάζουν μεταξύ τους εξωτερικά. Τώρα, όμως, η διαπίστωση αυτή αποκτά μια νέα διάσταση και γενικεύεται σε άτομα που είναι φίλοι! Με τους φίλους σου μοιράζεσαι παρόμοιο DNA.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, εξέτασε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια δείκτες γενετικής ποικιλομορφίας σε όλη σχεδόν 2.000 άτομα (Christakis & Fowler, 2014). Από αυτή την ομάδα των ανθρώπων στη συνέχεια συνέκριναν ζεύγη ανθρώπων που ήταν φίλοι με ζευγάρια που ήταν άγνωστοι μεταξύ τους.

Αποδείχθηκε ότι με τους φίλους μας συσχετιζόμαστε γενετικά περίπου όσο με τα τέταρτα ξαδέρφια μας, δηλαδή έχουμε παρόμοιο DNA περίπου 1%.

Ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Nicholas Christakis του Πανεπιστημίου Yale λέει:

«Το 1% μπορεί να μην ακούγεται μεγάλο ποσοστό για έναν απλό άνθρωπο, αλλά για τους γενετιστές είναι σημαντικός αριθμός. Το περίεργο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ποια είναι τα τέταρτα ξαδέλφια τους! Ωστόσο, κατά έναν περίεργο τρόπο, ανάμεσα σε άπειρους ανθρώπους, καταφέρνουμε να επιλέξουμε ως φίλους ανθρώπους που μοιάζουν με τους μακρινούς συγγενείς μας».

Περιέργως, τα γονίδια που είναι πιο πιθανό να είναι παρόμοια είναι εκείνα τα οποία ελέγχουν την αίσθηση της όσφρησης. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης, όμως, είναι ότι τα γονίδια τα οποία ήταν περισσότερο παρόμοια μεταξύ φίλων είναι επίσης αυτά που εξελίσσονται με ταχύτερο ρυθμό.

H ομάδα έχει αναπτύξει ένα σκορ φιλίας που βαθμολογεί πόσο πιθανό είναι δύο άνθρωποι να γίνουν φίλοι βάσει του  DNA τους.