Οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες ή που περιμένουν παιδί θα πρέπει να αποφεύγουν το φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, προτείνει μία νέα έρευνα καθώς το σκοτάδι ωφελεί τη γονιμότητα. Το σκοτάδι είναι σημαντικό για βέλτιστη αναπαραγωγική υγεία στις γυναίκες και για την προστασία της ανάπτυξης του εμβρύου, ισχυρίζεται ο ερευνητής Russel J. Reiter, καθηγητής της κυτταρικής βιολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ο Reiter και οι συνεργάτες του συνόψισαν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα σχετικών μελετών αναφορικά με το ρόλο των επιπέδων μελατονίνης και των κιρκάδιων ρυθμών στην επιτυχή διαδικασία αναπαραγωγής στις γυναίκες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι «κάθε φορά που ανάβουμε το φως κατά τη διάρκεια της νύχτας σταματά η παραγωγή μελατονίνης», λέει ο Reiter.

Η μελατονίνη είναι μία πολύ σημαντική ορμόνη κατά τη διαδικασία της σύλληψης από τις γυναίκες, διότι προστατεύει τα ωάριά τους από οξειδωτικό στρες, έχοντας ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Στην περίπτωση που η γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος θα πρέπει να διατηρεί μία περίοδο οκτώ ωρών την ημέρα χωρίς φως, συμβουλεύει ο Reiter. Η ίδια περίοδος είναι βέλτιστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και, στην ιδανική περίπτωση, δεν θα πρέπει να υπάρχει διακοπή της ανοίγοντας φώτα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης.

Διανύσαμε μιά περίοδο 4 εκατομμυρίων ετών ανθρώπινης εξέλιξης με ένα κανονικό κύκλο φωτός-σκοταδιού που ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς. Αυτό διακόπηκε με την ανάπτυξη του τεχνητού φωτισμού, που προκαλεί διαταραχές του βιολογικού ρολογιού τη νύχτα και περιορίζει τα επίπεδα της μελατονίνης.

Τι πρέπει να κάνουν επομένως οι γυναίκες προκειμένου να αποφύγουν αυτές τις διαταραχές του κύκλου φως-σκοτάδι;

Προτείνεται το υπνοδωμάτιό τους να είναι σκοτεινό χωρίς την διείσδυση εξωτερικού φωτός δια μέσου των παραθύρων ή από την αντανάκλαση τηλεόρασης ή κάποιου γκάτζετ. Για όσες δεν μπορούν χωρίς φως προτείνεται η χρήση κόκκινου ή κίτρινου φωτός αντί λευκού ή μπλε, που μπορεί να διαταράξουν τους κιρκάδιους ρυθμούς. Και για όσες έχουν αϋπνίες συνιστάται να μην ανάβουν φως.

Photo: naturefertilitybreakthrough.com