Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να δει κάτι όταν είναι ξύπνιος τι είδους όνειρα βλέπει; Έχεις δοκιμάσει σίγουρα να κλείσεις τα μάτια σου και να φανταστείς πως θα ήταν να είσαι τυφλός. Δεν αντέχεις για περισσότερο από ένα λεπτό και είναι λογικό, αφού είναι δύσκολο.

Σε μία έρευνα που έγινε το 1999, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Hartford στα πλαίσια της οποίας  15 άτομα και μελετήθηκαν 372 όνειρα τους, διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν εικόνες στα όνειρα των τυφλών ανθρώπων.

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τυφλοί βλέπουν και αυτοί όνειρα όπως όλοι μας. Η βασική διαφορά είναι πως στα όνειρα τους δεν μπορούν να δουν εικόνες αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων γίνεται με τις υπόλοιπες τους αισθήσεις. Ήχοι, μυρωδιές και η αφή δημιουργούν ένα όνειρο. Όπως δηλαδή και στον ξύπνιο τους!

Από την άλλη πλευρά, όσοι έχασαν την όραση τους μετά την ηλικία των επτά ετών, έχουν τη δυνατότητα να δουν εικόνες, τις οποίες η μνήμη τους έχει αποτυπώσει. Ίσως, μερικές φορές να δημιουργήσουν και εικόνες με τη φαντασία τους αλλάζοντας όσα έχουν ήδη δει.

Επιπλέον, τα άτομα δίχως τη δυνατότητα όρασης στερούνται του REM ή έχουν μικρό εύρος. Για όσους δεν γνωρίζετε για το REM είναι οι γρήγορες μετακινήσεις των ματιών, οι οποίες δημιουργούν μια σειρά σπασμωδικών μετακινήσεων των ματιών στον ύπνο.