Έχεις διαπιστώσει ότι οι όμορφοι άνθρωποι τα έχουν όλα; Δεν φτάνει που έχουν το αυταπόδεικτο προσόν της ομορφιάς («Η οµορφιά είναι ανώτερη από την εξυπνάδα γιατί είναι αυταπόδεικτη», έχει πει ο Οσκαρ Γουάιλντ), απολαμβάνουν την ευνοϊκή αντιμετώπιση όλων, επειδή υποθέτουν ότι και τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους είναι επίσης θετικά.

Αυτό είναι αλήθεια! Οι άνθρωποι συνηθίζουν να αποδίδουν στους όμορφους ανθρώπους θετικά στοιχεία προσωπικότητας -ακεραιότητα, εξυπνάδα, ευγένεια. Μοιάζει άδικο και στην πραγματικότητα είναι!

Το πείραμα με τις αλεπούδες

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Cambridge διαπίστωσε ότι η «αδικία» ισχύει και στο ζωικό βασίλειο. Ανέθρεψαν αλεπούδες για 20 χρόνια κοντά στους ανθρώπους. Με τα χρόνια, γίνονταν όλο και πιο φιλικές. Ταυτόχρονα, φαίνεται να γίνονταν όλο και πιο όμορφες! Το κρανίο τους έγινε πιο στρογγυλό, η μύτη τους μίκρυνε, η μουσούδα τους κόντυνε. Η φιλικότητα, με λίγα λόγια, επηρέασε γονίδια που ελέγχουν τον υποθάλαμο, τους βλεννογόνους και επινεφρίδιους αδένες, που ρυθμίζουν το φόβο και την επιθετικότητα. Όπως άλλαξαν τα γονίδια, άλλαξαν και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά με τα οποία συνδέονται αυτά τα γονίδια.

Από αυτό προκύπτει ότι τείνουμε να συσχετίζουμε την ελκυστικότητα κάποιου με την εντύπωση ότι είναι λιγότερο επικίνδυνος. Είναι θέμα επιβίωσης!

Και μπορεί στους ανθρώπους η αντίληψη για την ομορφιά να αλλάζει ανάλογα με την κουλτούρα και τη φυλή, αλλά κάποια χαρακτηριστικά αναγνωρίζονται ως όμορφα από την πλειονότητα του πληθυσμού. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά θεωρούνται ελκυστικά ακριβώς γιατί εμπνέουν ασφάλεια. Πρόκειται για ένα κατάλοιπο από πιο πρωτόγονες περιόδους του ανθρωπίνου είδους.