Τα μάτια είναι το παράθυρο για να το μυαλό σου; Μια σημαντική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science διαπιστώνει ότι οι μικρές φλέβες πίσω από τα μάτια σας, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν το πόσο υγιής είναι ο εγκέφαλος σας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μεγαλύτερες φλέβες βαθμολογείται χαμηλότερα στα τεστ IQ στη μέση ηλικία . Άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν θα μπορούσαν να ευθύνονται για τα αποτελέσματα , λέει ο Idan Shalev , Ph.D., επικεφαλής της μελέτης.

Τι σημαίνει αυτό; Οι φλέβες στα μάτια αντανακλούν την κατάσταση των φλεβών του εγκεφάλου επειδή είναι παρόμοιες σε μέγεθος, δομή και λειτουργία , λέει ο Shalev. “Οι φλέβες στα μάτια αναπτύχθηκαν από τα ίδια κύτταρα που αναπτύσσονται τα εγκεφαλικά αγγεία” προσθέτει.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το μέγεθος των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια με τον κίνδυνο για άλλες ασθένειες όπως η άνοια, καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά οι μελέτες αυτές έγιναν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η υγεία των ματιών θα μπορούσε να δείξει την υγεία του εγκεφάλου σε πολύ μικρότερη ηλικία. Τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν ακόμη και σε παιδιά.