Όταν έχουμε ένα φίλο με χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε το σωστό πράγμα που πρέπει να πούμε. Είναι καλύτερα να συμπάσχουμε; Να τον ενθαρρύνουμε; Τι ακριβώς πρέπει να πούμε;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, για τους ανθρώπους που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ορισμένες κουβέντες που εσύ νομίζεις πως θα ανεβάσουν την αυτοεκτίμησή τους μπορεί να έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι ανθεκτικά στις προσπάθειες των φίλων τους να τους βοηθήσουν να αισθανθούν καλύτερα για τον εαυτό τους. Η τακτική που πρέπει να ακολουθήσεις λέγεται  επανασχεδίαση, που στην ουσία πρόκειται για ίδιες κουβέντες αλλά με τη θετική πλευρά του ζητήματος που συζητάτε.

Για τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, φράσεις όπως “Δεν κάνεις λάθος, νομίζω ότι είσαι πολύ καλός!” ή “Η ζωή είναι ωραία!”, είναι τελείως λανθασμένες καθώς θα καταλάβουν πως υπερβάλλεις ή λες ψέματα για να τους κάνεις να αισθανθούν καλύτερα.

Όλοι έχουμε περάσει στιγμές που η ψυχολογία μας είναι στο ναδίρ και θέλουμε να ακούσουμε μια καλή κουβέντα από ένα φίλο μας. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση θέλουν απλά περισσότερη προσοχή. Δες μερικές από τις κουβέντες που δεν πρέπει  να πεις σε τέτοια άτομα.

 “Είσαι τόσο υπέροχη, θα βρεις κάποιον άλλο σύντομα.”

Φυσικά αναφερόμαστε στην περίπτωση που έχει βγει ο φίλος/η σου από μια σχέση. Μια νότα αισιοδοξίας θα την βοηθήσει πολύ. Πρόσεξε όμως μην υπερβάλλεις. Απλά προσπάθησε να την κάνεις να δει θετικά το μέλλον.

 

«Μην το κάνεις ζήτημα, θα το έχεις ξεχάσει πριν το καταλάβεις»

Προσπάθησε να τον κάνεις να μην σκέφτεται συνέχεια μια κατάσταση που τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Συνήθως στα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποκτούν εμμονές με τέτοιες καταστάσεις. Προσπάθησε να τον κάνεις να μην τη σκέφτεται συνέχεια, όχι όμως με τρόπο που να δείχνει πως απαξιώνεις το θέμα. Μπορεί για εσένα να είναι μικρό ζήτημα, είναι όμως μεγάλο για τον άλλον.

 

«Ήταν ένα πολύ μεγάλο μάθημα.»

Σίγουρα θα υπάρξουν φορές που ακόμα και τα άρομα με υψηλή αυτοεκτίμηση λυγίζουν. Δεν υπάρχει κανένα μάθημα αν πληγώθηκες από κάτι και αν υπάρχει θα το δεις αργότερα.

«Μην ανησυχείς, είμαι σίγουρος ότι θα βρεις άλλη δουλειά»

Λόγω και της εποχής η αλλαγή δουλειάς δεν είναι και κάτι το ασυνήθιστο. Αν ο φίλο σου είναι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» της απόλυσης, δώσε του κουράγιο. Όχι όμως με υπερβολικά αισιόδοξο τρόπο. Ξέρει κι ο ίδιος ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, μην του λες ψέματα.