Από τότε που βγήκε το 3310 έχεις πάθει έρωτα και κατεβάζεις ringtones στο κινητό σου. Με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της τεχνολογίας τα ringtones έγιναν mp3 και αντί για το κλασικό ήχο ακούς όλο το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο μέσα από τσάντες και τσέπες! Έρευνες, έρχονται να μας πουν τώρα πως τα ringtones επηρεάζουν τη νοημοσύνη σου και πως τόσα χρόνια κάνεις απλά τον εγκέφαλο σου λιγότερο αποτελεσματικό!

Η τριετής έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Environmental Psychology», κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αναπάντεχη έκθεσή μας σε μικρά μέρη γνωστών τραγουδιών, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται ως ringtones, έχει ως αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση στην προσοχή και συνεπώς στην ικανότητά μας να ανακαλούμε πληροφορίες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Oυόσινγκτον, διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που πριν τις εξετάσεις είχαν εκτεθεί σε μελωδικούς ήχους κινητών συγκέντρωναν βαθμολογίες κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με τους υπόλοιπους. Μάλιστα τα χειρότερα αποτελέσματα, καταγράφηκαν μεταξύ των φοιτητών οι οποίοι πριν ξεκινήσουν το τεστ είχαν ακούσει το ringtone ενός γνωστού τραγουδιού της αρεσκείας τους.

Σε ένα από τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί, η συγγραφέας Τζιλ Σέλντον σε ρόλο φοιτήτριας μπήκε σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου παραδιδόταν διάλεξη ενός μαθήματος ψυχολογίας, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα. Άφησε το κινητό στην τσάντα της να χτυπήσει δυνατά για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Οι φοιτητές που κάθονταν κοντά της και υπέστησαν την σύντομη μελωδική αναστάτωση, απαντώντας αργότερα σε τεστ επί της ύλης που είχε παραδοθεί προ του ήχου συγκέντρωσαν κατά 25% χαμηλότερη βαθμολογία συγκριτικά με όσους δεν άκουσαν τον ήχο.

Όταν τα ίδια άτομα υποβλήθηκαν σε τεστ που αφορούσε την ύλη που παρουσιαζόταν κατά τη διάρκεια του ήχου, πάλι το σκορ τους εμφανιζόταν κατά 25% χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των υπολοίπων. Το συγκεκριμένο μέρος της ύλης μάλιστα είχε καλυφθεί από τον καθηγητή λίγα λεπτά νωρίτερα, τόσο προφορικά, όσο και υπό μορφή προβολής διαφανειών.

Extra!

Δεν σε πτοούν τα αποτελέσματα της έρευνας; Τότε δες αυτό και σκέψου να το κατεβάσεις για το κινητό σου!