Το να κλείσεις μία συνέντευξη για δουλειά είναι πολύ καλή αρχή, ειδικά στις μέρες μας που η ζήτηση είναι μεγάλη αλλά η προσφορά μικρή. Οπότε, συγχαρητήρια! Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα! Γιατί μπορεί να πήρες το πράσινο φως για τη συνέντευξη, αν όμως τα θαλασσώσεις κατά τη διάρκεια της, θα είναι σαν να μην έχεις καταφέρει τίποτα!

Διάβασε τον παρακάτω οδηγό, μάθε απέξω και ανακατωτά όσα ΔΕΝ πρέπει να πεις και προσευχήσου να ταιριάζεις με τους ανθρώπους που θα σου κάνουν τη συνέντευξη!

«Αφήνω την δουλειά στην οποία βρίσκομαι τώρα γιατί το αφεντικό μου είναι μ*****;»

Ακόμα και στην περίπτωση που το αφεντικό σου είναι ο διάβολος προσωποποιημένος, ακόμα και αν όντως έρχεται καθημερινά στο γραφείο με έναν και μοναδικό στόχο, να συ κάνει τη ζωή κόλαση.. εσύ πρέπει να αντισταθείς στον πειρασμό να τον κατηγορήσεις οπουδήποτε! Δεν πρέπει να ξεχνάς, πως ο κόσμος είναι πολύ μικρός και ειδικά όταν μιλάμε για συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους! Επιπλέον, αν αρχίσεις να κακολογείς κάποιον ακόμα δεν σε πήραν στη δουλειά, σκέψου τι εντύπωση θα δώσεις στο νό σου αφεντικό! Αν σε ρωτήσει τον πραγματικό λόγω που αφήνεις την θέση εργασίας σου μπορείς κάλλιστα να πεις ότι οι συνθήκες εργασίας ήταν αντίξοες και πως έκανες ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό από την πλευρά σου αλλά τελικά δεν τα καταφέρατε!

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος για τις αδυναμίες μου… δεν είμαι καλός στο…»

Οκ, δεν πρέπει αν λες ότι είσαι καταπληκτικός σε όλα –γιατί κανένας δεν είναι- αλλά να αρχίσεις να λες τα μειονεκτήματα σου, χωρίς καν να σε ρωτήσουν δεν το βρίσκεις και από μόνος σου ανόητο; Αν τώρα σε ρωτήσουν ποια είναι τα αρνητικά σου, πρέπει να απαντήσεις! Το κόλπο, όμως, είναι να εστιάσεις σ αυτά που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το αντικείμενο της θέσης εργασίας για την οποία περνάς τη συνέντευξη! Το πιο σημαντικό, βεβαίως, είναι να τους πεις το αρνητικό σου αλλά και πως προσπαθείς να το ξεπεράσεις! Μην σκεφτείς όμως να ξεφουρνίσεις κάτι του τύπου «το μεγαλύτερο μου πρόβλημα είναι ότι δουλεύω πολύ σκληρά» γιατί ακόμα και να ισχύει θα το πάρουν ως υπερβολή και ψέμα!

«Πόσες μέρες άδεια θα έχω τον χρόνο;»

Δεν είναι μυστικό ότι οι απολαβές της εταιρείας είναι ένα συναρπαστικό μέρος για να θέλεις να πάρεις μία θέση εργασίας. Αλλά το να ρωτάς γι αυτά τα πράγματα, πριν ακόμα πάρεις τη δουλειά, δείχνει πως έχεις επικεντρωθεί σε λάθος πράγματα! Ειδικά σε μια πρώτη συνέντευξη εργασίας, όλες οι απορίες σου θα πρέπει αν είναι σχετικά με το τι θα μπορούσες εσύ να προσφέρεις στην εταιρεία! Άλλωστε, αν και όταν πάρεις τη δουλειά θα σε ενημερώσουν για όλα όσα έχεις απορίες!

«Λατρεύω τα γυαλιά σου»

Μπορεί να νομίζεις πως το να κολακεύσεις τον άνθρωπο που σου κάνει τη συνέντευξη, θα έχει θετικά αποτελέσματα και θα σε κάνει να φαίνεσαι πιο συμπαθείς, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα είσαι το «γλυφτράκι» έως και ο «πέφτουλας» και ακόμα και αν έχεις όλα τα προσόντα, μπορεί να μην πάρεις εξαιτίας αυτού τη θέση! Αν θέλεις να κάνεις κάποιο κομπλιμέντο, ή να ελαφρύνεις λίγο τη κουβέντα κάνε κάποιο σχόλιο για κάποιο βραβείο που υπάρχει στον χώρο αλλά πολύ διακριτικά!

«Με τι είπαμε ότι ασχολείται η εταιρεία σας;»

Άλλο πράγμα να ρωτάς συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη θέση εργασίας για την οποία κάνεις αυτή τη συνέντευξη και άλλο πράγμα να ρωτάς γενικά με τι ασχολείται η εταιρεία! Τώρα, σοβαρά, θα έπαιρνες στα σοβαρά κάποιον που δεν ξέρει τίποτα για την εταιρεία σου; Όχι, τότε γιατί να σε πάρουν εκείνοι; Η πρώτη εντύπωση που θα τους δώσεις, μόλις ξεστομίσεις αυτές τις απορίες είναι ότι δεν σε ενδιαφέρει καθόλου αυτή η θέση εργασίας. Δεύτερη σκέψη, ότι είσαι άσχετος από τεχνολογία… δεν εξηγείται αλλιώς ότι δεν έκανες τον κόπο να μπεις έστω στην ιστοσελίδα της εταιρείας! Τρίτη σκέψη δεν θα υπάρξει! Στο υπογράφουμε! Για να μην βρεθείς, λοιπόν, σ αυτή τη δύσκολη θέση, μπες στο ίντερνετ κάνε το απαραίτητο research για την εταιρεία και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πέτα μερικές από τις λεπτομέρειες που βρήκες! Αν, τώρα θέλεις να το περάσεις σ άλλο επίπεδο! Μάθε το όνομα του ανθρώπου που θα σου κάνει τη συνέντευξη και μάθε όσα περισσότερα μπορείς και για εκείνον!

«Δεν ξέρω ποιος θα ήθελα να είναι ο μισθός μου. Είμαι ευέλικτος»

Με αυτή την προσφορά, πιθανότατα εσύ προσπαθείς να δείξεις πόσο πρόθυμος είσαι να προσφέρεις την εργασία σου και πόσο θα σε ευχαριστούσε να δουλέψεις γι αυτούς. Αυτό, όμως, που κάνεις στη πραγματικότητα είναι να δείξεις πως είσαι ανενημέρωτος για το τι μισθοί παίζουν στον χώρο σου και πως δεν μπορείς να εκτιμήσεις τον εαυτό σου! Δεν το λες και ιδανική πρώτη εικόνα!

«Σχεδιάζω να ξεκινήσω τη δική μου οικογένεια σύντομα»

Όσο ωραίο νέο και να είναι αυτό για την οικογένεια σου, το να πεις με το καλημέρα σας σ ένα πιθανό αφεντικό πως θα πρέπει να σου δώσει άδεια μετά αποδοχών για πόσους μήνες και επιδόματα κτλ κτλ δεν είναι ότι καλύτερο! Όπως είπαμε και παραπάνω, σ αυτή τη συνέντευξη θα πρέπει να δείξεις πόσο αφοσιωμένος θα είσαι στην εταιρεία!

Αφού τα έμαθες τώρα απέξω και ανακατωτά μπορείς να πας στην συνέντευξη!
Άντε και καλή τύχη!